Priopćenje: Gasi li se proizvodnja mobilnih kućica na Dubrovi

Predsjednica Sindikata istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić poslala je medijima danas priopćenje:

Gasi li se proizvodnja mobilnih kućica na Dubrovi? SIKD zabrinut za sudbinu radnika

Nakon pet godina uspješnog poslovanja i proizvodnje mobilnih kućica kojima su bili opskrbljeni kampovi najpoznatijih i najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, sve je veća vjerojatnost da se gasi tvornica u Labinu pod nazivom CR Abitare. Nakon što je nešto više od desetak godina djelovala proizvodnja mobilnih kućica najprije pod imenom Eurohouse pa Shelbox koja se ugasila u siječnju 2013. godine, u istom prostoru, s gotovo istim radnicima, koncem 2013. godine započeta je proizvodnja mobilnih kućica CR Abitare. Zbog stabilnog poslovanja, sklapanja Kolektivnog ugovora u svibnju prole godine, solidne plaća koja je ove godine, dogovorom socijalnih partnera, porasla za 5%, očekivali smo da će i ove godine uobičajeni početak proizvodnje biti početkom listopada nakon što radnici iskoriste godišnje odmore i sate iz preraspodjele. Očekivalo se da će već u drugoj polovici   listopada ponovno započeti raditi sezonski radnici. Najavljivalo se od strane poslodavca da bi as 5 do 6 sezonskih radnika trebalo sklopiti ugovor na neodređeno vrijeme. Nažalost, iz nama nepoznatih razloga, bez ikakve najave i objašnjenja, hala na Dubrovi počela se prazniti i materijal koji je tamo svakodnevno se odvozi u Italiju. Stoga smo opravdano zabrinuti za sudbinu 20-torice stalno zaposlenih radnika, ali i 30-tak sezonskih koji su nakon prekida radnog odnosa u lipnju odnosno srpnju očekivali poziv za posao. Tako im je bilo rečeno, a oni su odbijali drugi posao želeći nastaviti raditi u CR Abitare. Od svojih kolega su saznali da nema nastavka proizvodnje, da nema posla, ni sezonskog, a kamo li za stalno. Pitaju se „kako se to moglo desiti kada se posljednje dvije sezone odlično radilo, gdje je zapelo i da li je uopće zapelo“.

Koncem prošlog tjedna, kada se i potvrdilo da se „nešto dešava“, zatražili smo sastanak s Upravom Društva u namjeri da dobijemo decidirane odgovore:

-          gasi li se proizvodnja u CR Abitare d.o.o. Labin?

-          zašto je vlasnik preko noći odlučio ugasiti proizvodnju?

-          da li je točno da tvornicu ima namjeru preuzeti novi vlasnik; ako da, kada, zašto ne odmah; zašto se svakih 5 do 10 godina dešavaju promjene vlasništva, a radnici svaki put kreću od početka?

-          što je sa stalno zaposlenim radnicima?

-          kako će se riješiti njihova potraživanja po osnovi rada prošlog mjeseca, odnosno do eventualnog prestanka radnog odnosa (plaća, otkazni rokovi, otpremnine)?

-          ima li garancije da će se radnicima isplatiti sve dospjele obveze na vrijeme i u zakonskim rokovima?

Radnici su opravdano zabrinuti jer prilikom likvidacije Shelboxa radnici, zastupani putem SIKD-ovog odvjetnika, sudskim putem naplatili su svoja potraživanja po osnovi neisplaćenih plaća, otkaznih rokova i otpremnina tek nakon dvije godine. Ne želimo da se to ponovi i nadamo se da ćemo na sastanku koji će se održati u srijedu od najodgovornijih čuti umirujuće odgovore. To bi voljeli. A

ko ne umirujuće, onda barem jasne i precizne i istinite.

                                                                                               Predsjednica

                                                                     Marina Cvitić