Otkazan sastanak s poslodavcem produbio sumnju i zabrinutost za budućnost u CR Abitare

PRIOPĆENJE
Otkazan sastanak s poslodavcem produbio sumnju i zabrinutost za budućnost u CR Abitare
Usprkos dogovoru, sastanak predstavnika sindikata, radnika i predstavnika poslodavca CR Abitare iz Dubrove, na kojem se trebalo razgovarati o stanju i perspektivi te tvrtke, jučer, 03. listopada ipak nije održan. Sastanak je otkazao poslodavac, a zbog ( kako je navedeno u jučerašnjem priopćenju poslodavca radnicima) objavljenog priopćenja predsjednice SIKD-a Marine Cvitić, u kojem je javnost upoznata sa zabrinutošću radnika i Sindikata zbivanjima u tvrtki u kojoj se počeo odvoziti repromaterijal, ali i neformalno nuditi radnicima posao u drugoj sličnoj tvrtci u Višnjanu. O otkazu sastanka predsjednicu sindikata obavijestila je neposredno prije zakazanog sastanka odvjetnica tvrtke. Ovakva reakcija poslodavca opravdava sumnju Sindikata u dobre namjere ovog poslodavca prema radnicima.
Iz Sindikata je odgovoreno da se zapravo drugo nije ni očekivalo pa je, štoviše, izražena i sumnja da je Uprava iskoristila dano priopćenje Sindikata kako bi sastanak otkazala, ako ga je uopće i namjeravala održati. Radnici su tako dalje uskraćeni za bilo kakve informacije u pogledu njihovog statusa, te za bilo koja pitanja važna za njihov gospodarski i socijalni položaj. U priopćenju Uprave Društva koje je pročitano jučer radnicima zapravo nije odgovoreno na nijedno javno postavljeno sindikalno pitanje bitno za radnike. Umjesto da se fokusira na informacije koje oni očekuju, a tiče se njihovog gospodarskog i socijalnog položaja, Uprava se fokusirala na prebacivanje odgovornosti za moguće posljedice na Sindikat, koji je, eto, dao priopćenje da se u CR Abitare nešto dešava, a koje bi moglo tvrtki nanijeti nenadoknadivu štetu u komercijalnim pregovorima i proizvodnji te ugroziti radna mjesta i korporativno udruživanje s novim poslovnim partnerom, o kojem ni Sindikat ni radnici, a ni Radničko vijeće, nisu bili upoznati.
Predsjednica Sindikata Marina Cvitić koja se jučer odmah sastala s radnicima nakon radnog vremena i od njih dobila podršku za objavljeno upozoravajuće priopćenje podsjetila je poslodavca da je njegova zakonska obveza obavijestiti Radničko vijeće (u ovom slučaju sindikalnog povjerenika koji je temeljem zakona preuzeo ovlasti Radničkog vijeća) o svim važnim pitanjima za gospodarski i socijalni položaj radnika. Poslodavac to nije učinio čime je prekršio Zakon o radu. Informacije koje je odvjetnica prenijela u telefonskom razgovoru zapravo nisu bile nikakve informacije, a sada se može reći da su bile djelomično i netočne.
U poslodavčevu priopćenju radnicima jasno se iščitava prijetnja Sindikatu. Naime, Uprava razmatra mogućnost pokretanja ravnih postupaka protiv Sindikata zbog nastale štete i kao uvjet nastavka razgovora sa Sindikatom očekuje ispravak priopćenja.
Odgovor Sindikata je da javnost o stanju i razvoju situacije u CR Abitare ima pravo znati sa sindikalnog i radničkog gledišta, uključujući i informaciju o otkazanom dogovorenom sastanku. Što se tiče ponovnog zakazivanja sastanka, očito da Uprava ne shvaća da je obveza Uprave da daje pravodobne i potpune informacije radnicima. Da je Uprava imala iskrene dobre namjere prema radnicima, onda zasigurno ne bi reagirala na način kako je to učinila, otkazivanjem sastanka i prijetnjama. Naprotiv, onda bi se radnicima, još u srijedu 26.09.2018, bio obratio predsjednik Uprave g. Marchi koji je bio tada u Labinu. Međutim, otišao je i nakon toga počela se prazniti hala, a materijal odvoziti u Italiju. Nikakve informacije koje bi radnicima bile od koristi nisu priopćene ni sindikatu, a niti voditeljima proizvodnog pogona; radnici ni danas NE ZNAJU što će biti sa njima.
Ovaj Sindikat nikada nije pokleknuo pod prijetnjama tužbom pred ni jednim poslodavcem pa neće ni u ovom slučaju. Uprava bi trebala biti svjesna da je Sindikat ima saznanja o mnogim kršenjima pravnih propisa ovog poslodavca, ali nikada nije ta saznanja koristio za prijetnje, već je nastojao u socijalnom dijalogu tražiti rješenja. Kad nema socijalnog dijaloga i kad su ugrožena radna mjesta šutnja svakako nije alternativa ovog Sindikata. Društvo CR Abitare to će morati prihvatiti.

Predsjednica
Marina Cvitić