Poziv na bezuvjetan socijalni dijalog

U nastavku prepiske s Hrvojem Markulinčićem, direktorom Uljanik Poslovno informacijski sustavi d.o.o koji je odgovorio na očitovanje SIKD-a na zahtjev da se odredi prema ponašanju Štrajkačkog odbora u Rijeci, predsjednica SIKD-a Marina Cvitić uputila je 27. studenog poziv na bezuvjetan socijalni dijalog i u Puli i u Rijeci:

"Poštovani g. Markulinčiću,

iako mi nije namjera polemizirati ni reagirati, ni nastavljati otvorenu prepisku s Vama, ipak neke stvari moramo razjasniti. Ako je netko počeo s javnim iznošenjem prijetnji Štrajkaškom odboru, a u kojemu su i naši članovi (nažalost samo dva) onda je to poslodavac, tj. Uljanik Grupa. Činjenica je da je Novi list 24. studenog 2018. g objavio, a iz Uljanika, koliko je meni poznato nitko nije demantirao „da su se iz Uprave Uljanika oglasili priopćenjem u kojem Štrajkaški odbor riječkog brodogradilišta grubo optužuju za kršenje zakona i internih akata, uz apostrofiranje kako Uprava Uljanika to više „ne može i neće tolerirati"". Iščitavajući članak Novog lista dalo se zaključiti da se radi o istim optužbama kao onima iznesenim u dopisu predsjednicima sindikata. Ne mislite valjda da bi na takve otvorene prijetnje putem medija, Sindikat trebao šutjeti? Ne, odgovorila sam na Vaš dopis, poslala ga medijima, ali bez namjere da dalje dižemo tenzije, već naprotiv sa ciljem da, kako sam navela u dopisu, „stanemo na loptu". Stoga, ne stoji Vaša tvrdnja da mi je javno objavljivanjem odgovora na službeni dopis poslodavca bila namjera populariziranja našeg sindikata. Da li se to Upravi Uljanika, ili nekom drugom, sviđalo ili ne, činjenica je da Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije raste u svakom pogledu, a popularnost nikada nismo i ne želimo stjecati na račun gladnih, zabrinutih i očajnih radnika, već unapređenjem njihovih interesa. Na žalost, u Uljanik Grupi je to danas nemoguće.
Netočno je da je nezakonito postupanje Štrajkaškog odbora ostalo u drugom planu. Naprotiv, nedvosmisleno sam istakla da „kao ozbiljan Sindikat ne možemo i nećemo podržavati bilo kakvo nezakonito postupanje naših članova", te da se „možemo složiti sa Vama da se radi o neovlaštenom postupanju i kršenju naloga nadležnih službi". Isto tako tendenciozno zaključujete da „izvanredne situacije daju za pravo pojedincima da ne poštuju zakon". Tako nisam rekla niti mislim, ali sam htjela apelirati da se ima razumijevanje za Odluke štrajkaškog odbora zbog izvanrednih okolnosti koje jesu u 3. maju. Po ničemu se ne može usporediti stanje u 3. maju i Uljaniku osim po tome što se ni jednim ni drugim radnicima ne isplaćuju plaće (barem su za sada po tome jednaki).

Štrajkaški odbor u Puli je uspio ostvariti jedan od svojih ciljeva, a to je smijeniti prethodnu Upravu i postaviti novu. I s tom novom Upravom uspostavili su socijalni dijalog. Zar Vi zaista mislite da se to nije realiziralo da bi štrajkaški odbor donio Odluku kakvu je donio? Vjerujem da bi i radnici, odnosno Štrajkaški odbor u Rijeci na isti način postupio da se ispunio barem taj zahtjev: da se smjeni direktora Maksimilijana Percana.
Vjerujem Vam kada kažete da stotine radnika u Rijeci žele raditi kao i oni u Puli, ali vjerujem da i Vi znate kako stotine radnika u Uljaniku u Puli ne bi radili do isplate plaće. A što se tiče navoda da niste ničime prijetili radnicima, činjenica je da su članovi Štrajkaškog odbora i radnici, a da se dnevno održavaju skupovi radnika na kojima se zajednički donose odluke koje provodi štrajkaški odbor. Znači, odgovorni su svi radnici.
Slažem se s Vama da je socijalni dijalog i neposredna komunikacija presudan čimbenik u ovim trenucima. Zato sam i predložila u prethodnom dopisu „, da ova Uprava Uljanika sjedne sa Štrajkaškim odborom, sa sindikatima, da se obrati radnicima 3. maja i da im iskreno, bez fige u džepu da informaciju o njihovoj budućnosti; o tome što plan restrukturiranja Uljanika donosi 3. maju; te u konačnici da li će i kada biti isplaćen njihov rad". Nije li to poziv na socijalni dijalog?
Ponovno apeliram na Upravu Uljanika da ne donosi Odluke koje bi diskriminirale radnike 3. maja, zbog čega bi se dodatno pogoršali ionako poremećeni odnosi između Pule i Rijeke. Obzirom ste sa Štrajkaškim odborom Uljanika dogovorili pitanje obračuna štrajka, taj model možete primijeniti i na radnike u Rijeci.
Sve drugo značio bi inat koji ne doprinosi interesu ni radnika ni poslodavca.

I naravno, slažem se da daljnju prepisku ne treba voditi putem medija. Isto tako od svojih članova kako u Puli, tako i u Rijeci tražit ćemo zakonito postupanje, ali morate shvatiti da je zakonito postupanje i njihov zahtjev za smjenom direktora. A realizacija tog zahtjeva, kao i način na koji će se socijalni dijalog u Rijeci nastaviti, najviše ovisi o vama, odnosno o postupanju Uprave Uljanika. Uprava Uljanika ima moć, to je nesporno, ali upravo zbog te moći mora pokazati slabijoj strani, tj. Štrajkaškom odboru u Rijeci da se i socijalnom dijalogom, a ne prijetnjama može postići cilj.

S poštovanjem,

Predsjednica:
Marina Cvitić

Na znanje:
- predsjednik Uprave Uljanika g. Bulić