Priopćenje: Plaće radnika CR Abitare rastu za 9%

 

Unatoč javnoj izraženoj zabrinutosti Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u listopadu 2018. godine zbog mogućeg zatvaranja tvornice mobilnih kućica u Labinu CR Abitare d.o. , kompanija je nastavila s radom, a dvadesetorici stalno zaposlenih radnika cijelo vrijeme se redovito isplaćivala plaća.
Tijekom studenog prošle godine  ugovorene su nove narudžbe za proizvodnju mobilnih kućica koje su sada u procesu proizvodnje, odnosno, ovih dana se očekuje i njihova isporuka. Također se, prema najavama poslodavca, očekuju daljnje narudžbe pa je cilj svih dionika maksimalno se posvetiti pravodobnoj isporuci i kvaliteti isporučenih proizvoda. Iako trenutno nisu zapošljavani radnici na određeno vrijeme, za očekivati je da će se povećanjem plana proizvodnje stvoriti uvjeti i za novo zapošljavanje, tim više što je završeno razdoblje prilagodbe zbog korporativne i proizvodne reorganizacije Društva.

Sa sindikalnog aspekta zadovoljni smo što se tijekom cijelog vremena poštovao Kolektivni ugovor Društva, da se unatoč problemima s kojim se tvrtka suočavala, pravovremeno isplaćivala plaća, a isplatila se i božićna nagrada u visini od 500,00 kuna, te da je započela bolja komunikacija s poslodavcem. Bolja komunikacija uspostavljena je između poslodavca i sindikata, ali i između poslodavca i radnika, sa ciljem bržeg rješavanja tekućih problema u proizvodnji. Kolektivni ugovor čija je produžena primjena istekla 31.12.2018. godine produžen je dogovorom socijalnih partnera za naredna tri mjeseca, nakon čega će, ovisno o rezultatima proizvodnje i poslovanja, socijalni partneri pregovarati o produljenju ili izmjeni Kolektivnog ugovora. Za napomenuti je da će se sukladno ugovorenom u Kolektivnom ugovoru plaće radnika od siječnja 2019. godine povećati za 9%, a da će se radnicima u proizvodnji o kojima ovisi kvaliteta i rok isporuke mobilnih kućica isplaćivati i dodatna nagrada- stimulacija od 350,00 do 500,00 kuna neto .
Nadamo se da će kvaliteta proizvoda i pravovremena isporuka biti temelj dodatnih narudžba što će biti preduvjet da nakon isteka Kolektivnog ugovora razgovaramo ne samo o poboljšanju prava radnika, već i o dodatnom zapošljavanju, te da će neizvjesnost i zabrinutost radnika postat stvar prošlosti.