Otvoreno pismo Plenkoviću

 marina cvitic2019

Nakon jučerašnjeg sastanka s koalcijskim partnerima, a vezano za rješavanje sudbine Uljanika, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić poslala je danas predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću Otvoreno pismo sljedećeg sadržaja:

O T V O R E N O      P I S M O

PREDSJEDNIKU VLADE RH

Poštovani predsjedniče Vlade RH,

Povodom odgode donašanja odluke vezano za sudbinu Uljanika, a nakon jučerašnjeg sastanka s koalicijskim partnerima, osjećam potrebu da Vam se obratim ovim Otvorenim pismom.
Nakon trosatnog sastanka s ministrom u Vašoj Vladi, ministrom gospodarstva gospodinom Horvatom, Upravom i Nadzornim odborom Uljanika, predstavnicima odabranog strateškog partnera i predstavnicima svih sindikata koji djeluju u Uljanik Grupi, prvi puta, nakon što je započela agonija Uljanika, osjetila sam optimizam. Optimizam da jedini industrijski div u Istri može i hoće opstati; da najveći gospodarski subjekt u Rijeci ima perspektivu; da nešto manje od 3000 radnika zaposlenih u Grupi Uljanik ima svoju budućnost; da će se svi oni radnici koji su išli „trbuhom za kruhom" radi golog preživljavanja van „lijepe naše" imati gdje vratiti. Optimizam je bio još veći jer je strateški partner g. Debeljak na sastanku pokazao volju i želju da i prije nego EK odobri plan restrukturiranja daje svoj doprinos u smislu osiguranja sredstava radi nastavka proizvodnje. Napominjem: PROIZVODNJE!!! Ne prodaje, ne usluživanja, ne „nekretninskog" biznisa, već nastavak proizvodnje BRODOVA. Taj me optimizam držao čitavih 24 sata, dok nije jučer objavljeno kako koalicijski partneri nisu mogli donijeti konačnu odluku o sudbini Uljanika. „Trebaju im sve relevantne informacije u pogledu visine sredstava potrebnih za stečaj ili restrukturiranje Uljanik grupe".
Predsjedniče Vlade, Vi koji uvijek branite svoje ministre, ne prihvaćate njihove ponuđene ostavke ni onda kada većina građana RH smatra da bi trebali odstupiti, jučer niste obranili jedinog ministra koji se zalaže za RAD, za brodogradnju i industriju u RH, za očuvanje brodogradnje u Istri i Primorsko goranskoj županiji. Silan trud i energiju, silne sate uložio je ministar Horvat u analizu cjelokupne problematike Uljanika. Uhvatio se ukoštac s onime što nije napravio niti jedan ministar do sada i sada nekome, s jednim saborskim mandatom, treba obrazlagati računicu. Što je jeftinije stečaj ili restrukturiranje? Da li neki koji su sudjelovali u davanju garancija Uljaniku, a nisu nadzirali na što i kako se troše novci imaju pravo sada tražiti da im ministar Horvat polaže računa?
Predsjedniče Vlade, g. Plenkoviću,
nemojte dozvoliti da se omalovažavaju napori, znanje i stručnost ministra Horvata. Stečaj Uljanika ne znači samo stečaj svih kompanija u Grupi Uljanik. Stečaj Uljanika dovesti će i do stečaja i propadanja puno manjih kompanija koje su usko povezane u gospodarskom smislu s Uljanikom. Stečaj Uljanika ne znači u financijskom smislu samo podmirivanje jamstava i minimalnih plaća i otpremnina za radnike, naknade za nezaposlene Uljanikovcima.. To znači gašenje cjelokupne industrije u Istri jer i ono malo preostale istarske industrije ugasit će se gašenjem Uljanika. Ni u Rijeci situacija nije puno bolja.
Ako Uljanik bude išao u stečaj, pitam Vas: Od čega će Istrani živjeti? Od turizma koji radi 4 do 5 mjeseci tijekom godine, a ostali dio godine bit će na Državnom proračunu? U Rijeci je 3. maj najveći gospodarski subjekt, a Primorsko-goranska županija ne može podnijeti gašenje još jednog velikog gospodarskog subjekta, odnosno brodogradilišta.
I stoga, stanite iza svog ministra, branite njegove stavove i PREUZMITE ODGOVORNOST. Ne dopustite da se Uljanik i 3. maj gledaju kroz političku prizmu IDS i SDP jer uljanikovci i trećemajci su samo gladni ljudi koji žele raditi i od rada živjeti. Ne tražite podršku nekih koji u političkom smislu građanima RH ne znače NIŠTA. Slažem se u jednom s Vašim koalicijskim partnerom i protivnikom restrukturiranja: Vama ne treba suglasnost koalicijskih partnera za donašanje Odluke o restrukturiranju Uljanika. Odluku donosi Vlada RH. Preuzmite odgovornost, budite vjerodostojan i donesite Odluku.
U protivnom, imam pravo sumnjati da je sve ovo do sada bio IGROKAZ; da se namjerno odugovlačilo s donašanjem Odluke, te da spas ULJANIKA nikada nije bio prioritet, već da je u interesu drugih lobista Uljanik žrtvovan za „nekretninski" biznis.
Želim vjerovati da to ipak nije tako i da ćete Odluku o restrukturiranju ULJANIK GRUPE donijeti neovisno o mišljenju koalicijskih partnera jer ste ODGOVORAN I VJERODOSTOJAN, i to što prije jer svakim danom gubici postaju veći, a radnika i građana Rijeke, Istre i RH sve manje.

S poštovanjem,

Predsjednica:

Marina Cvitić v.r