Uskrsni poklon članovima u Plavoj laguni

U sindikalnoj podružnici u Plavoj laguni, osim kroz kolektivne pregovore kojima se svake godine nastoje poboljšati prava radnika, puno se pažnje nastoji posvetiti i drugim oblicima sindikalne brige o članovima. Tako će, u povodu uskrsnih blagdana, sindikalna podružnica članovima podijeliti novčane bonove u vrijednosti od 150,00 kuna.
U suradnji s OPTANA 22 u svibnju organizira se besplatna kontrola dioptrije i to 07. i 08.05. od 09,00 do 17,00 sati u TV Sali hotela Delfin, a 09.05. u prostorijama hotela Galiot, također od 09,00 do 17,00 sati. U hotelu Bonavia u Rijeci, naknadno će se utvrditi termin. Za kupnju naočala (za vid i sunčane), kao i za ostale proizvode iz asortimana, članovi SIKD-a ostvaruju popust od 10 do 20% ovisno o načinu plaćanja.
Što se tiče plaća i drugih primanja valja podsjetiti da će ona za radnike Plave lagune od 1. svibnja biti veća.
Nakon što se djelu radnika u operacijama povećao koeficijent u veljači ove godine, od 1. svibnja 2019, sukladno dogovoru Sindikata i poslodavca, povećat će se i plaća, odnosno primanja radnika Plave Lagune. Osnovna plaća koja se množi pripadajućim koeficijentom radnog mjesta povećava se za 2% i od 1. svibnja iznosi 4.052,00 kune.
Osim toga, svim radnicima koji u mjesecima svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu ostvare mjesečni fond sati, isplatit će se neoporezivi dodatak uz mjesečnu plaću u neto iznosu i to: 900,00 kuna s plaćom za mjesec svibanj, 900,00 kuna s plaćom za mjesec lipanj, 1.148,00 kuna s plaćom za mjesec srpanj, 900,00 kuna s plaćom za mjesec kolovoz. Ako radnik ne ostvari mjesečni fond sati u navedenim mjesecima, isplatit će mu se proporcionalni iznos.
S plaćom za mjesec rujan radnicima će se isplatiti regres za godišnji u iznosu od 70,00 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, a radnici ostvaruju i pravo na božićnicu.
Božićnicu u iznosu od 2.500,00 kuna ostvaruje radnik kojem će temeljem rada u tekućoj kalendarskoj godini radni odnos trajati 12 mjeseci. Radniku kojem će temeljem rada u tekućoj kalendarskoj godini radni odnos trajati manje od 12 mjeseci, ali najmanje 2 mjeseca, božićnica će se isplatiti u razmjernom dijelu i to 1/12 za svaki mjesec trajanja radnog odnosa. Pri izračunavanju prava na božićnicu najmanje polovica mjeseca rada zaokružuje se na cijeli mjesec.
Radniku koji je u radnom odnosu na dan 20. prosinca božićnica se isplaćuje najkasnije 31. prosinca tekuće godine, a, ako radniku radni odnos prestane ranije, s isplatom posljednje plaće.
Radnik kojemu poslodavac otkaže ugovor o radu izvanredno ili redovito uslijed skrivljenog ponašanja radnika, kao i radnik koji otkaže ugovor o radu na određeno vrijeme ne ostvaruje pravo na isplatu božićnice.

Radnicima koji će biti u radnom odnosu u prosincu isplatit će se i dar u naravi, u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna.

Nadalje, poslodavac je prihvatio zahtjev sindikata da koncem godine razmotri mogućnost isplate dodatne nagrade radnicima za 2019. godinu.
Moramo izraziti zadovoljstvo postignutim pregovorima i uvjereni smo da će i naši članovi sindikata dijeliti zadovoljstvo kad budu počela pristizati veća primanja i to od lipnja pa sve o konca godine. Posebno mogu biti zadovoljni sezonski radnici. Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije cijeni njihov doprinos. Svjesni da bez njih teško možemo odraditi sezonu, složili smo se da ih treba i nagraditi.