U Maistri s većim plaćama u sezonu

6583651

Okončani su kolektivni pregovori u rovinjskoj Maistri. U nekoliko kruga pregovora Sindikat je s pregovaračima poslodavca dogovorio:

1. Od 1. lipnja 2019. godine najniža osnovna plaća koja se množi pripadajućim koeficijentom radnog mjesta povećava se s dosadašnjih 3.900,00 na 4.056,00 kunu, tj za 4%;

2. U ljetnim mjesecima svim radnicima koji budu odradili puni mjesečni fond sati, odnosno koji ne budu odsutni s posla zbog bolovanja više od 3 dana mjesečno, isplatit će se ukupno 4.200,00 kuna raspoređeno na slijedeći način:
- s plaćom za svibanj – 1.000,00 kuna
- s plaćom za lipanj – 1.000,00 kuna
- s plaćom za srpanj – 1.200,00 kuna te
- s plaćom za kolovoz – 1.000,00 kuna.
• Radnik kojem radni odnos počinje tijekom mjeseca, a nema bolovanja više od 3 dana, ima za taj mjesec pravo na nagradu u razmjernom iznosu;
• Radnik kojemu je izdano pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa, ili mu je radni odnos prestao temeljem otkaza ili sporazuma, ne ostvaruje pravo na nagradu za mjesec u kojemu je izdano upozorenje ili mu je prestao radni odnos, ali ni u budućim razdobljima kada se bude isplaćivala nagrada, zaključno s plaćom za kolovoz
• Pravo na nagrade ostvaruje i većina radnika koji s Društvom imaju sklopljen „posebni" ugovor u skladu s odlukom poslodavca.

3. Dogovoren je i minimalni iznos božićne nagrade koja će se isplaćivati u prosincu, a visina nagrade ovisi o dužini trajanja radnog odnosa i to:
- radnicima kojima radni odnos traje 12 mjeseci - 2.000,00 kuna;
- radnicima kojima radni odnos traje od 9 do 12 mjeseci – 1.300,00 kuna
- radnicima kojima radni odnos traje od 6 do 9mjeseci - 900,00 kuna i
- radnicima kojima radni odnos traje do 4 do 6 mjeseci - 500,00 kuna
• Pravo na božićnu nagradu imaju i radnici kojima je radni odnos prestao prije prosinca ako poslodavac ima namjeru s radnikom sklopiti ugovor za narednu turističku sezonu;
• Sindikat i poslodavac mogu, ovisno o rezultatima poslovanja koncem godine, prije isplate navedenih nagrada, dogovoriti veće iznose nagrada.
4. Radnik ostvaruje i pravo na regres za godišnji odmor u visini 51,00 kunu po danu godišnjeg odmora.
• regres za godišnji odmor isplaćuje se s plaćom za rujan, tj u listopadu.
• radnicima koji imaju sklopljen ugovor na određeno vrijeme i radni odnos im prestaje prije isteka tekuće godine, isplata regresa bit će s isplatom posljednje plaće radnika u tekućoj godini, a najkasnije s isplatom plaće za mjesec studeni tekuće godine.

Iako nisu prihvaćeni svi sindikalni zahtjevi (povećanje regresa za GO, povećanje naknade prijevoza na i s posla, ali i otpremnine za odlazak u mirovinu), u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije zadovoljni su postignutim dogovorom s poslodavcem. Posljednje tri godine plaće i primanja rastu, čak i više u odnosu na okruženje. Posebno se zadovoljno činjenicom da će mjesečne nagrade u ljetnim mjesecima (ukupno 4.200,00 kuna) najznačajnije utjecati na najniže plaće, odnosno na radnike na najslabije plaćenim radnim mjestima. Sindikatu je također drago što se politika Maistre značajno promijenila. Ulaganje u objekte prati i ulaganje u radnika jer radnik je ključ uspjeha, a Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije kontinuirano u pregovorima radi na poboljšanju uvjeta rada i materijalnih prava radnika. Iako plaća nije jedini, ipak je glavni motiv zadovoljstva radnika. A u SIKD-u žele da članovi budu zadovoljni i vjeruju da su u ovim pregovorima to i uspjeli.