Otvoreno pismo Plenkoviću pred sutrašnje ročište o budućnosti 3.maja

marina cvitić sikd2 620 350 s c1

Uoči sutrašnjeg ročišta na Trgovačkom sudu u Rijeci, na kojem će se odlučivati o stečaju 3.maja, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije poslala je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću:

"Poštovani predsjedniče Vlade,

ovim otvorenim pismom iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, želimo Vam skrenuti pažnju da je u četvrtak, 01. kolovoza 2019. godine, još jedan u nizu presudnih datuma za odluku o konačnoj sudbini brodogradilišta 3.MAJ.

Naime, toga dana održat će se ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci na kojem bi sutkinja trebala, na temelju podnesenih izvještaja, donijeti odluku o tome da li postoje preduvjeti za nastavak poslovanja ili će 3.MAJ zadesiti sudbina brodogradilišta Uljanik.
Poznato nam je da je ( a informacije kolaju i medijskim prostorom, pa vjerujemo da su došle i do Vas) Uprava brodogradilišta 3.MAJ napravila sve što ste kao Vlada i resorno ministarstvo gospodarstva stavili kao zadatak pred njih te se sada očekuje onaj završni potez države koji bi dao zeleno svjetlo opstanku i nastavku proizvodnje.

Morate priznati da nije mala stvar za stolom dogovoriti s vjerovnicima da se u tako kratkom roku iznos blokade računa smanji za osamdeset milijuna kuna i na taj način najveći vjerovnici ostanu, uz radnike, dionici na koje država ima direktan utjecaj. Intervencijom države i deblokadom računa od strane Ministarstva financija i HEP-a iznos blokade računa bio bi skoro pa zanemariv u odnosu na početni. Samo ovo dokaz je da postoji povjerenje između brodogradilišta i njegovih dobavljača i kooperanata te zajednička želja za nastavkom poslovanja.

Dodatni argument koji ide u korist opstanku i nastavku proizvodnje su i pregovori s brodovlasnicima koji svi imaju interes dovršiti brodove u 3.MAJ-u, čak do te mjere da su spremni i vlastitim avansnim sredstvima platiti dovršetak brodova, a javljaju se i ostali potencijalni kupci koji bi željeli u svojim flotama imati brodove izgrađene u 3.MAJ-u. Svi oni su stava da, ako se sve odradi u roku i situacija oko 3.MAJ-a bude riješena pozitivno, i dalje svoje brodove ugovaraju u ovom brodogradilištu, vođeni isključivo dobrim iskustvima što se tiče kvalitete i pouzdanosti.

Naposljetku, ni slučajno se ne može zanemariti činjenica da prema svim modelima izračuna jedino opcija završetka brodova ima pozitivan efekt na državni proračun, a ostale opcije donose gubitak.
Vjerujemo da ste zajedno sa svojim suradnicima toga svjesni i da ćete se povesti načelom dobrog gospodarstvenika i predsjednika Vlade te donijeti odluku koja će ići u prilog pozitivnog efekta.

Gospodine Plenkoviću, vrijeme neumorno teče; teče već zadnjih godinu i pol dana. Entuzijazam i volja radnika je već odavno nestala, jako puno ih je jednostavno moralo popustiti pod pritiskom borbe za vlastitu egzistenciju i otići, ali ima ih i koji su ostali jer se nadaju zdravom razumu odgovornih i shvaćanju važnosti brodogradnje za gospodarstvo kako grada Rijeke i Primorsko goranske županije, tako i Republike hrvatske.

Ne dopustite da i ovaj broj radnika koji je ostao, daljnjom prolongacijom sudbine brodogradilišta, bude prisiljen napustiti radno mjesto i da se 3.MAJ uništi efektom „tihog ubojice", gdje će se zbog inertnosti sustav do kraja uništiti sam od sebe.

Predsjedniče Vlade, preuzmite odgovornost za ono što će se dogoditi 01. kolovoza i to ne za tjedan dana, ni za dva dana, već SAD i ODMAH, jer ovaj put je uistinu sve u Vašim rukama: ljudske sudbine, sudbina jedinog preostalog većeg gospodarskog subjekta u Rijeci pa u konačnici i cijele brodogradnje na razini države, ali ne samo brodogradilišta već industrije uopće..
Dignite palac gore za opstojnost ili smognite snage i odvažnosti da priznate da Vam brodogradnja nije prioritet i na taj način pošaljite poruku radnicima, ali i stečajnoj sutkinji što im je činiti."

S poštovanjem,
Predsjednica

Marina Cvitić