Potpisan KU za buzetski DV "Grdelin"

dv grdelinbuzet

Nakon više od tri godine pregovora, najave štrajka i provedenog postupka mirenja krajem prošle godine, potpisan je Kolektivni ugovor za Dječji vrtić „Grdelin" Buzet. Time su se i zaposlenici Vrtića pridružili ostalim zaposlenima u gradskoj upravi te ustanovama i društvima čija su prava i obveze regulirana kolektivnim ugovorima. Ostalo je još da se ispregovara te potpiše i kolektivni ugovor u Domu za starije osobe Buzet.
U postupku mirenja dogovoreno je povećanje koeficijenata složenosti poslova za najlošije plaćena radna mjesta (spremačice, pralja, radnice u kuhinji), što je ovime osigurano i unaprijed. Ugovoren je novi način obračuna naknade prijevoza na i s posla čime je nestala takozvana „cipelarina". Radnici će ostvarivati pravo na nagradu u iznosu od po 200,00 kuna ako tijekom mjeseca ne koriste bolovanje, odnosno 100,00 kuna ukoliko budu na bolovanju do 7 radnih dana mjesečno. Preko toga gubi se pravo na nagradu. Za roditelje djeteta te odgajateljice koje u skupini imaju dijete s teškoćama u razvoju osigurani su dodatni dani godišnjeg odmora. Utvrđeno je i na koji će se način ostvarivati pravo na odrađene sate u zamjeni odgajatelja odnosno u odsutnosti nekog izvršitelja, kada se povećava obim poslova na nekim radnim mjestima.
Kolektivni ugovor je potpisan na neodređeno vrijeme, a počeo se primjenjivati 01. rujna ove godine. U Sindikatu se nadaju kako će se uskoro stvoriti pretpostavke i za linearno povećanje plaća kroz povećanje osnovice za obračun osnovne plaće.