Potpisan Kolektivni ugovor za DV "Snježna pahulja" u Fužinama

DV fuzine

Programski cilj proširenja djelovanja Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u predškolskim ustanovama u kolovozu je rezultirao (21. kolovoza 2019. godine) osnivanjem još jedne sindikalne podružnice u novootvorenom DV „Snježna pahulja" u Fužinama. Odmah po osnutku Sindikat je inicirao pregovore oko Kolektivnog ugovora u Ustanovi kako bi se zaposlenicima osigurala što bolja prava iz radnog odnosa. S obzirom na puno dobre volje i razumijevanja pregovaračke strane osnivača i poslodavca, što Sindikat mora pohvaliti, pregovori su bili konstruktivni i kratki pa je Kolektivni ugovor potpisan 09. rujna.
Pregovarački tim Sindikata predstavljali su povjerenica sindikata u DV „Snježna pahulja" Tihana Miloš, predsjednik Odbora za predškolski odgoj i obrazovanje SIKD-e Rajko Kutlača te voditelj ureda Rijeka SIKD-e Vedran Sabljak. Sa strane poslodavca sudjelovali su v.d. ravnateljice Mirna Švast, načelnik općine Fužine David Bregovac te pročelnik u općini Marijan Šokac.
Kolektivnim ugovorom za radnike Dječjeg vrtića Snježna pahulja radnicama su osigurana prava iznad zakonskog minimuma. Utvrđena je osnovica za izračun plaće u iznosu od 4.150,00 kuna koja se množi sa koeficijentima radnih mjesta. Ugovoreno je između ostalog i povećanje plaće za prekovremeni rad od 50%, za rad na dane blagdana utvrđene zakonom za 150% te dodatak od 5% za mentorstvo ukoliko radnik nije položajni mentor. Uz, prema Zakonu ugovoreno trajanje godišnjeg odmora; kriteriji za dodatne dane određeni su prema dužini radnog staža - od jednog dana za 1-3 godine staža pa sve do osam dana za više od 30 godina staža, po posebnim socijalnim uvjetima jedan do tri dana, prema uvjetima rada od dva do pet dana za neposredni rad s djecom. Od ostalih materijalnih prava, uz regres, otpremninu, jubilarne nagrade dar djeci radnika, dar u naravi, dogovorena je i solidarna pomoć zbog zdravstvenih potreba u visini do 20 000 kn.