Sastanak s poslodavcem Jadrana

jadran logo

Na zahtjev sindikata 23.09.2019. godine u Društvu Jadran iz Crikvenice održan je sastanak poslodavca, sindikata i radničkog vijeća, a tema je bila isplata materijalnih prava radnicima, na koja imaju pravo temeljem Sporazuma između poslodavca i sindikata te Kolektivnog ugovora.
Direktor Drušva izvijestio je, na opće zadovoljstvo svih prisutnih, da su poslovni rezultati za 8. mjesec iznimno dobri što potvrđuju i povećani prihodi od oko 30% u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Takvi rezultati znatno će olakšati isplatu sporazumom dogovorenih dodataka i stimulacije radnicima. Svim radnicima koji na to imaju pravo, uključujući i centralne službe, predviđena je isplata dodatka od 1.000,00 kn. Nažalost, okupljeni na sastanku izvješteni su i o tome da je u Društvu došlo do određenih situacija koje podrazumijevaju izostanak isplate stimulacije određenom broju radnika zbog nepoštivanja radne discipline te drugih događaja koji nisu u skladu s poslovnom politikom društva. Takve situacije, po mišljenju SIKD-a, nikada nisu dobre. Posebno se to odnosi kada je u pitanju otuđivanje imovine (krađa) i ne mogu se opravdavati. Što se tiče ostalih povreda bilo bi potrebno utvrditi da li su radnici zaista upoznati s procedurama postupanja, pa i opisom posla radnog mjesta koje obavljaju. U nadi da je sve to posljedica prilagođavanja novom sustavu očekuje se da toga neće biti u budućnosti.
Na sastanku se razgovaralo i o bonusima polumanagerima. S obzirom da ta skupina radnika nije bila obuhvaćena stimulacijom od 6%, već njihova stimulacija ovisi o rezultatima rada, dogovoreno je da se u 10. mjesecu, kroz otvorenu diskusiju između svih dionika, prvenstveno šefova sa polumenegerskim ugovorima i njihovih direktora, utvrde akontacije bonusa, ovisno o angažmanu i uspješnosti, a s obzirom na činjenicu da ove godine zbog objektivnih okolnosti nije realiziran budžet koji je trebao biti temelj ostvarenja bonusa. Međutim, jasna je namjera poslodavca da napravi razliku između odličnih, vrlo dobrih i prosječnih radnika (šefa).
Sindikalnu zabrinutost ipak izaziva informacija (iz nekoliko izvora) da voditeljima nisu bili poznati budžeti niti uvjeti koje bi trebali zadovoljiti kako bi im se isplatila stimulacija, pa se očekuje da se i ovaj problem ( ako postoji) ubuduće riješi postavljanjem točnih pravila. U budućnosti isto tako, kroz bolju organizaciju, ne bi trebao biti izražen problem pokrivanja fonda sati, u kojem sezonski radnici ostvaruju veliki broj sati iznad fonda, dok u isto vrijeme stalne radnike imaju minuse sa satima.
Na temu isplate regresa za godišnji odmor, koji je prošle godine bio isplaćen u 9. mjesecu, a ove godine iz razloga isplate stimulacija i dodataka još nije, te božićnice i mogućnosti isplate preostalog neoporezivog iznosa do 5.000,00 kn, stav Uprave je da se isplati maksimalno koliko je moguće jer to smatraju investiranjem u svoje radnike. Sve odluke vezane uz eventualne isplate navedenoga donijet će se nakon sjednice Nadzornog odbora, na kojoj bi se trebalo prezentirati izvješće za 9 mjeseci. Stav je SIKD-a da bi barem regres trebalo isplatiti sa plaćom za rujan.
Prezentirana informacija o reorganizaciji poslovanja upućuje i na izmjene kod nekih radnih mjesta. Uzevši u obzir i mogućnost nekih novih akvizicija, reorganizacija bi podrazumijevala automatizaciju i klasterizaciju, a sve u svrhu poboljšanja organizacije i efikasnosti, što posljedično dovodi i do mogućnosti povećanja prihoda.