Prosinački pregovori u Puli

grad pulalogo

Radnicima pulskih komunalnih društava Herculanee i Pragrandea, uz plaću za studeni, isplaćene su i nagrade u neoporezivom iznosu od 1200,00 kuna. Rezultat je to dogovora sindikalnih pregovarača s poslodavcem, s kojim se pregovori za Kolektivni ugovor nastavljaju nakon Nove godine. Idući tjedan, 27. prosinca, nastavljaju se i pregovori za Pulapromet koji su započeti još u listopadu. Neoporezivih 1200,00 kuna nagrade bit će ovih dana isplaćeno i radnicima Pulaprometa.
Do kraja prosinca u Puli se, inače, očekuje potpisivanje nekoliko kolektivnih ugovora:
U četvrtak, 19. prosinca, nakon višemjesečnih pregovora, dogovoreno je potpisivanje Kolektivnog ugovora za JVP Pula kojim su za sljedeće razdoblje važenja Ugovora bitno poboljšana materijalna prava.
Nakon provedenih usuglašavanja, slijedi potpisivanje i kolektivnih ugovora za pulske dječje vrtiće DV Pula, Rin Tin Tin i Mali svijet kojima se od 01.01.2020. godine osnovica za obračun plaće povećava za 6%. Umjesto dosadašnjih ograničenja do iznosa neoporezivog radnicima vrtića isplaćivat će se božićnica, regres, dar za djecu, jubilarne nagrade, dar u naravi, solidarne pomoći u neoporezivom iznosu. Konačno je precizno regulirano plaćanje prekovremenog rada te uvedeni neki novi dodaci na plaću, a razrađeni su i kriteriji za plaćeni dopust i godišnje odmore.
Radi usklađivanja s pravima dogovorenim u kolektivnim ugovorima za vrtiće, otvaraju se pregovori i za Aneks Kolektivnom ugovoru za Dnevni centar Veruda iako je prvi akt takve vrste u toj Ustanovi, s primjenom od 01.01. iduće godine, bio potpisan tek nedavno.
Ako se ispune gradska obećanja dana Sindikatu koji je još u rujnu bio zatražio otvaranje kolektivnih pregovora u pogrebnom poduzeću Monte Giru koji nikad nije imao Kolektivni ugovor, uskoro bi za pregovarački stol trebali sjesti predstavnici poslodavca i sindikata i u ovom Društvu.