PRIOPĆENJE POVODOM SUTRAŠNJE ODLUKE O ULJANIKU


Sutra će, ipak i nažalost, izgleda biti dan koji će označiti kraj za Uljanik, kraj nadi u pulski brodograđevni opstanak, kraj obmanama u režiji državnih čelnika! Izvjesno je da će Skupština vjerovnika sutra donijeti odluke da nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje Uljanika.
Kako država, po svemu sudeći, nema namjeru dati garancije za nastavak proizvodnje, zasigurno neće biti prihvaćen prijedlog odluke stečajne upraviteljice o revitalizaciji i opstanku brodograđevne djelatnosti u Puli kroz novo poduzeće. Za nekoliko sati bit će vrlo jasno da su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar gospodarstva Darko Horvat svojim brojnim izjavama posljednju godinu i pol, na koje dijelom podsjećamo, obmanjivali javnost i radnike:
»U stečaju su i Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište, no bez obzira na to na stolu je konačno suvisli poslovni plan o kojem se može početi razgovarati«, rekao je Horvat nakon sastanka s predstavnicima Uljanika održanog u Vladi. (27.12.2019, novilist.hr)
"Povjerenje koje je dobila gospođa Ružić trebalo bi iznjedriti vrlo brzu i efikasnu izradu stečajnog plana i nastavak procesa koji se započeo, bez obzira što se ušlo u stečajni postupak. Dakle, ovom procedurom Vlada želi vrlo jasno poručiti da nitko u ovom trenutku ne razmišlja o bilo kakvoj likvidaciji", izjavio je Horvat. (06.09.2019. tportal.hr)
"Ova Vlada nit' je digla ruke od brodogradilišta ili brodogradnje, niti od Uljanika.... "Ali stečaj nije kraj. Stečaj je različit od likvidacije. Prema tome, sada ide jedna nova faza i ide priča dalje" (Glasistre.hr 13.05.2019 14:56 | Autor: Hina)
I Plenković i Horvat, dakle, namjerno su odugovlačili objavu konačne odluke dok ne prođu predsjednički izbori! Zašto su smijenili bivšeg stečajnog upravitelja? Zašto su dali zadatak Mariji Ružić znajući da neće prihvatiti nikakav plan oživljavanja brodogradnje..? Očito sve da bi se ljudima zamazalo oči prije predsjedničkih izbora.
Ostat će zapamćeni kao grobari Uljanika, a i cjelokupne brodogradnje, glasnici deindustrijalizacije Hrvatske, a posebno Istre. U Istri će egzistirati samo trgovine i turizam, odnosno uslužne djelatnosti. Čiji je to interes? Sigurno nije interes Hrvatske, njenog gospodarstva, njenih građana i radnika, njezine suverene i samostalne budućnosti, na koju istaknuto priseže predsjednik Vlade!
Likvidacija Uljanika, bez mogućnosti revitalizacije brodogradnje kroz Uljanik Brodogradilište 1856 povlači za sobom i sva ostala Uljanikova društva koja su, doduše u stečaju, ali ipak rade i daju šansu. U pitanje opstanka dovedena su druga društva koja na prostoru Uljanika godinama rade kao potkoncesionari. Kome je namijenjen prostor Uljanika? Da li ga je zbog toga zapravo trebalo ugasiti?
Ako je, onda je to trebalo reći javno i glasno i preuzeti odgovornost za takve odluke. Ali odgovornost je imenica nepoznata našim političkim čelnicima!
Ne bi nas, stoga, iznenadilo da na ročištu ponovno ne donesu nikakvu odluku, da odgode zabijanje posljednjeg čavla, možda dok ne prođu parlamentarni izbori!

Predsjednica
Marina Cvitić v.r