Otvoreno pismo SIKD-a Vladi, ministarstvima, CERP-u, DUUDI-u za MID

   Zbog i dalje neriješene situacije s preuzetim obvezama u svezi s riječkim MID-om koja uključuje i neisplatu plaća radnicima iz pulskog ureda SIKD-a predsjedniku Vlade RH Milanoviću, ministrima Lalovcu i Vrdoljaku te ravnatelju Cerpa Dejanoviću i predstojniku DUUDDI-a Pejnoviću upućeno je danas (23. travnja) otvoreno pismo sljedećeg sadržaja:                              

                                  VLADA RH
                                   Premijer, gosp. Zoran Milanović

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA
Ministar, gosp. Antun Vrdoljak

MINISTARSTVO FINANCIJA
Ministar, Boris Lalovac

CERP
v.d. ravnatelja, Milan Dejanović

DUUDI
Predstojnik, Mladen Pejnović

OTVORENO PISMO

Poštovana gospodo,
Vaše važne funkcije i Vaše osobne karizme trebale bi jamčiti poštivanje vlastitih odluka i preuzetih obveza. Na žalost Vaša djela pokazuju suprotno. Podsjećam Vas kako ste preuzimanjem Programa restrukturiranja iz svibnja 2013. godine, odobrenog od Europske komisije i Sporazuma o uređenju međusobnih odnosa u postupku provedbe Programa restrukturiranja brodogradilišta između RH – Ministarstva financija i Brodograđevne industrije 3. MAJ d.d. Rijeka te Odluke Vlade Republike Hrvatske od 21. ožujka 2013. godine preuzeli obvezu isplate plaće radnicima društava 3. MAJ MID d.d. i 3. MAJ TIBO d.d.
Na žalost radnici i jednog i drugog Društva rade, a plaću ne dobivaju iako je RH ima obvezu isplatiti. Podsjećam da ste predložili i donijeli zakonsku odredbu prema kojoj je neisplata plaće kazneno djelo, a Vi je ne isplaćujete. Cijenu nepoštivanja Vaših vlastitih odluka i preuzetih obveza plaćaju radnici i njihove obitelji zaduživanjem da bi mogli preživljavati, narušenim zdravljem zbog neizvjesnosti situacije u kojoj se nalaze i neimaštine zbog koje si ne mogu priuštiti najosnovnije, pa ni lijekove, a, što je najgore i budućnošću svoje djece koja najviše trpe i odriču se normalnog života pa i školovanja koje ne mogu financirati. Na

prekjučerašnjem skupu radnika u 3. MAJ MID radnici očajavaju! Mole poslodavca da ih oslobodi dolaska na posao dok ne dobiju plaću jer moraju posuđivati novac za prijevoz, a na marendu ni ne misle! Sigurni su da im poduzeće može opstati jer postoji realan plan, ali nisu više sigurni da li će to dočekati jer ih, nepridržavanjem preuzetih obveza i vlastitih odluka, izgladnjujete i dovodite na prosjački štap. Mora li zbog takvog Vašeg postupanja njihova budućnost biti socijala i nezaposlenost umjesto da rade i pošteno žive od svoga rada. Potrebno je samo da završite započete procese konsolidacije društava i njihove privatizacije i da do završetka tih procesa isplaćujete plaće kako ste se i obvezali. Radnici 3. MAJ MID-a su odlučili da im je dosta. Dosta im je rada bez plaće, dosta im je ponižavanja i neimaštine, dosta im je da preko njihovih leđa godinama rješavate ono što ste već davno mogli i trebali riješiti, dosta im je vaše nebrige i ignoriranja, dosta im je ovakvog života. Kada je već tako barem javno preuzmite odgovornost za sve posljedice koje će zadesiti njih i njihove obitelji ili konačno počnite ispunjavati preuzete obveze prema njima. Koliko znamo u petak, 24. 04. 2015. će se održati sastanak u CERP-u, na kojem će tema biti MID. Pozivamo vas da taj dan donesete odluku da ćete radnicima MID-a i TIBO-a isplatiti plaće i to odmah i priopćite im to jer oni više neće čekati i gladni raditi. Pa što bude... U svakom slučaju, obveza je Vaša, odluka je Vaša i odgovornost za posljedice je Vaša. Pred zakonom, pred ljudima, pred Europskom komisijom, a nadamo se i pred vama samima. Radnici čekaju Vašu odluku u petak 24. 04. 2015. godine.

Voditelj ureda SIKD-a
Rajko Kutlača