Nemojte potpisivati izjave

logo lrh

Predsjednica SIKD-a Marina Cvitić savjetovala je jučer elektronskom poštom članove u Društvu Liburnia Riviera hoteli iz Opatije da ne potpisuju izjave koje im ovih dana dostavlja poslodavac. Izjavom bi se, zapravo, poslodavac ovlastio da, neovisno o Kolektivnom ugovoru u Društvu, radniku samostalno određuje prava, uključujući i ona koja se odnose na plaću. Poslodavac ove turističke tvrtke, inače, jedini je od svih poslodavaca ove branše s kojim se, na području na kojem djeluje SIKD, nije uspjelo u socijalnom dijalogu dogovoriti rješenja za prevladavanje posljedice uzrokovanih koronavirusom. Štoviše, nakon otvorenog spora i neuspjelog mirenja, zaobilazeći sindikate i Radničko vijeće, uslijedile su aktivnosti poslodavca usmjerene direktno na radnike. Pismo objavljujemo u cjelosti:   

Poštovane kolegice i kolege, radnici Liburnia Riviera hoteli,

Unatoč svim naporima Sindikata da uspostavi korektan dijalog sa poslodavcem, nažalost, samo možemo konstatirati da nismo u tome uspjeli. Tijekom ovog tjedna u potpunosti ću Vas informirati sa cjelokupnim hodogramom i prepiskama koje smo vodili s poslodavcem vezano za prevladavanje situacije izazvane korona virusom. Kao i u svim turističkim kompanijama, dali smo maksimalni doprinos da pronađemo kompromisno rješenje, u postizanju za radnike najpogodnije opcije u periodu dok je poslodavcu onemogućeno redovno poslovanje, posebno kad su u pitanju plaće, odnosno naknade plaće. Uspjeli smo u svim kompanijama postići dogovor, osim u Liburnia Riviera hoteli. Znači, dogovorili smo se u Valamar Rivieri d.d. Poreč, Laguni Novigrad d.d. Novigrad, Plavoj Laguni d.d. Poreč, Maistri d.d. Rovinj, Maslinici d.o.o. Rabac, Jadranu d.d. Crikvenica, Hoteli Novi d.o.o. Novi Vinodolski, Hoteli Maestral d.d. Dubrovnik. Znači, nema kompanije u turističkoj djelatnosti gdje se sa poslodavcem nismo dogovorili o privremenom umanjenju određenih prava iz Kolektivnog ugovora. U Liburnia Riviera hoteli nismo se uspjeli dogovoriti, čak ni u postupku mirenja, gdje je na prijedlog poslodavca učestvovao miritelj koji je imenovan od strane gospodarskog socijalnog vijeća RH.
Kao što sam već navela, o prijedlozima i očitovanjima, odnosno stavovima jedne i druge strane upoznati ću Vas tijekom tjedna, tako da imate potpunu informaciju i kako ne bi nasjedali na neistine koje plasira poslodavac, a sve sa ciljem da Vam prikaže svoju „istinu" koja nije u Vašem interesu.
U konačnici, mirenje nije uspjelo i poslodavac ne može samostalno donositi odluke o umanjivanju prava iz Kolektivnog ugovora.
Međutim, za pretpostaviti je da oni koje poslodavac dobro plaća, unatoč kriznim vremenima, dosjetili su se da mogu preskočiti sindikat i Radničko vijeće i da poslodavac može svoje odnose riješiti direktno sa radnikom, preskačući RV, Sindikat i zaobilazeći Zakon i Kolektivni ugovor.
Jučer Vam je dostavljena Izjava, a za koju su Vam rekli da se radi o anketi. Međutim, ne radi se o anketi već o izjavi koja proizvodi pravni učinak i na temelju koje bi, temeljem Vašeg potpisa poslodavac postupio. Naime, temeljem ove izjave, Vi bi poslodavca ovlastili da za cijelo vrijeme dok niste radili od 18.03.2020. vam piše sati iz preraspodjele i godišnji odmor. Isto tako, temeljem ove izjave, ukoliko ste radili od kuće ili ste radili u prostorima poslodavca, Vi ćete morati dokazivati da ste radili i koliko ste radili. Apsurdna situacija.


Naime, poslodavac nije poštivao proceduru. Poslodavac je bio dužan donijeti plan korištenja godišnjeg odmora, o tome planu savjetovati se sa Radničkim vijećem, a nakon toga 15 dana unaprijed obavijestiti radnike da će koristiti godišnji odmor. Tako izričito propisuje Zakon o radu. Osim toga, Kolektivnim ugovorom je određeno da radnik može 2 tjedna svog godišnjeg odmora koristiti po vlastitoj želji, doduše ukoliko o tome poslodavca obavijesti do 30.-tog travnja. Činjenica je da poslodavac nije donesao plan korištenja godišnjeg odmora i nije radnika obavijestio najmanje 15 dana unaprijed, poslodavac Vam ne može za travanj evidentirati godišnji odmor. Međutim, ukoliko potpišete izjavu koju vam je poslodavac dao, onda može.
Vjerojatno se pitate, kako će vam biti plaćeno vrijeme koje niste radili u travnju. Zakon je tu jasan. Citiram: „Radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada do kojeg je došlo krivnjom poslodavca ili zbog drugih okolnosti zbog kojeg radnik nije odgovoran.
Ako zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom , pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, radnik ima pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće koja mu je isplaćena u prethodna tri mjeseca". Kolektivnim ugovorom Društva je utvrđeno da radnik ima pravo na naknadu plaće kao da je radio za vrijeme prekida rada do koje je došlo bez krivnje radnika.
Prema tome, stvar je kristalno jasna. Poslodavac nije sa Sindikatom sklopio nikakav Sporazum o umanjenju određenih prava iz Kolektivnog ugovora (iako zato što smo ozbiljni socijalni partneri koji uvažavaju neizvjesnost postojeće situacije, imali smo dobre namjere, a to, kao što smo Vam već rekli, učinili smo i u drugim kompanija), poslodavac vam za travanj ne smije voditi godišnji odmor i mora isplatiti naknadu plaće kao da ste radili.

Ono što Vas molim, a vi to prenesite i svim radnicima, nemojte nasjedati na bilo kakve neistine poslodavca, slušajte upute sindikata i nemojte potpisati bilo kakvu izjavu poslodavca bez da se prethodno savjetujete sa sindikatom i Radničkim vijećem. Moram naglasiti da je suradnja sindikata u Liburnii jako dobra, i da niti jedan dopis prema poslodavcu nije išao bez prethodne suglasnosti oba sindikalna povjerenika.

Ova izjava samo je uvertira u sve ono što će uslijediti. Ako im to sada prođe, vjerujte mi, dobiti ćete u naredno vrijeme raznorazne izjave na potpis kojima ćete sami sebi umanjiti plaću i sva ostala prava iz Kolektivnog ugovora. Loša iskustva imaju radnici Magnuma iz Opatije, pa se raspitajte i ne dozvolite da se to i Vama desi.

Prema tome, savjetujem Vam da ne potpišete izjavu i da prenesete svim radnicima sa kojima ste u kontaktu, da ne potpišu izjavu koju im je poslodavac ponudio.

Zahvaljujem na razumijevanju i povjerenju, a za sve informacije slobodno mi se možete obratiti.

Lijepi pozdrav