Bez socijalnog dijaloga u LRH

 

logo lrh

Za razliku od drugih turističkih kompanija u kojima su sindikati i poslodaci zajednički kroz socijalni dijalog tražili i našli dogovor za rješavanje problema izazvanih epidemijom koronavirusa, u opatijskim Liburnia Riviera hotelima to, nažalost, nije bio slučaj. Štoviše, umjesto socijalnog dijaloga situaciju je proteklih mjeseci obilježio socijalni konflikt izazvan namjerom poslodavca da radikalno smanji plaće radnicima. Jučerašnjim očitovanjem na dopis poslodavca od 13. svibnja, predsjednica SIKD-a Marina Cvitić odlučila je okončati višemjesečnu korespondenciju s Upravom opatijskih Liburnia Riviera hotela koja je, nakon neuspjelih pregovora i mirenja, pokrenutog na inicijativu poslodavca, intenzivirana u negativnom tonu prema sindikatima i raznim pritiscima na radnike. Uz ispriku svim sudionicima brojnih prepiski između poslodavca i sindikata predsjednica SIKD-a ističe da više neće odgovarati ni reagirati na bilo kakve daljnje dopise Uprave koji bi se odnosili na neuspjele pregovore i mirenje. Dopis je, osim Upravi, upućen Nadzornom odboru, vlasniku (Gitone Adriatic d.o.o), gradonačelniku Opatije, načelnicima Lovrana, Mošćeničke Drage, Matulja, miritelju, GSV-u RH, ministarstvima rada i mirovinskog sustava te turizma, Državnom inspektoratu i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te dostavljen na znanje Radničkom vijeću, sindikalnim povjerenicima, Pregovaračkom odboru sindikata i svim radnicima:

"Obavještavam sve da ovim dopisom završavam korespondenciju s g. Hirnom, odnosno Upravom LRH na temu neuspješnog kolektivnog pregovaranja, iz jednostavnog razloga jer to nema smisla. Ako Uprava želi trošiti energiju na čitanje lekcija sindikalistima, umjesto da je usmjeri na poslovanje Društva u ovim okolnostima, ja ne želim. O svemu što se bude dešavalo, a tiče se položaja radnika, obavještavat ćemo sve radnike na prigodan način, s uputama kako da postupaju u određenom trenutku. Ujedno zahvaljujem radnicima na strpljenju, razumijevanju, a prije svega na povjerenju koje nam ukazuju u ovim, za njih, veoma teškim vremenima. Ostalim institucijama, kao što je Državni inspektorat, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo turizma, Hrvatski zavod za zapošljavanje, obratit ćemo se konkretnim prijavama za kršenje pozitivnih propisa. Svakako da ćemo s jedinicama lokalne samouprave pokušati dogovoriti sastanak radi potpunog informiranja i mogućeg zajedničkog nastupanja u borbi za očuvanje radnih mjesta i egzistencije radnika LRH, odnosno građana na području Grada Opatije, općine Lovran, Mošćeničke drage i Matulja.

Meni je jako drago da Uprava društva prati našu web stranicu, ali ih pogrešno iščitava. Tako se ponovno pokušavaju plasirati neistine, sada vezano za potpisane Sporazume s drugim kompanijama, a ja ponavljam: ni u jednoj turističkoj kompaniji nismo potpisali Sporazum s gorim uvjetima nego što je nudila Uprava Liburnia Riviera hotela iz Opatije.
Iznenađena sam kako sada Uprava zahvaljuje državnim institucijama, odnosno Vladi RH na državnoj potpori, a tijekom mirenja sindikalce se uporno pokušavalo uvjeriti da se subvencije i otpis doprinosa ne odnosi na velike turističke kompanije, odnosno LRH.
Imam prilično iskustva u mirenjima, ali još nisam doživjela da neka uprava traži da partner s druge strane umjesto sindikata bude miritelj, odnosno da Uprava pregovara s miriteljem, a ne sa sindikatom. Isto tako, skandalozni je prijedlog Uprave društva kojim predlaže, ni manje ni više, nego sindikalne izbore jer mu se ne sviđaju sadašnji sindikalni lideri. Ali očito joj se ne sviđaju ni zakoni RH koji nisu omogućili poslodavcu da utječe na sindikalne izbore. Naime, sukladno članku 187. Zakona o radu, sindikati samostalno odlučuju o načinu njihova zastupanja kod poslodavca. Prijedlog Uprave da se provede glasanje članova sindikata kojim "će se preispitati tko su njihovi predstavnici" ne samo da je nedopušteno miješanje poslodavca u rad sindikata, već, iznoseći mišljenje da "trenutni predstavnik sindikata ne djeluje u najboljem interesu zaposlenika LRH-a i nije voljan postići nikakav dogovor s Upravom LRH", predstavlja i pritisak poslodavca na članove. Ovakav prijedlog je protivan osnovnim demokratskim standardima, ali puno govori o Upravi LRH i o tome će Državni inspektorat dati svoje mišljenje.

Napominjem da se više nećemo obraćati ni članovima Nadzornog odbora. Vlasnici su imali povjerenje i na Skupštini Društva izabrali Nadzorni odbor, a Nadzorni odbor Upravu. Ako je vlasnicima ova Uprava dobra, ako ova Uprava vodi Društvo u skladu sa Zakonima RH, i pri tome radi u interesu vlasnika, mi ih nemamo namjeru razuvjeriti niti predlagati da preispitaju da li ova Uprava radi u najboljem interesu vlasnika.
Vrijeme će pokazati svoje.
Ipak moramo i pohvaliti poslodavca, odnosno Upravu jer je, unatoč poteškoćama, za travanj svim radnicima isplatila punu plaću;. Drago nam je da nije otpuštala radnike, čak ni sezonske radnike, te se nadam da će se tako nastaviti i dalje. Nadamo se da će početak lipnja značiti i početak turističke sezone, u kojoj će svaki radnik dati maksimalni doprinos ostvarenju što boljih poslovnih rezultata. A sindikati su i dalje spremni za otvoreni, iskreni i transparentan dijalog i suradnju."