S Godišnje skupštine: Neprocjenjiva je uloga sindikalnih povjerenika

skupstina slika6

S tri mjeseca odgode zbog epidemioloških mjera jučer je u Buzetu održana Godišnja izvještajna skupština SIKD-a ( trebala biti održana 06. ožujka), na kojoj je prihvaćen Izvještaj o radu u 2019. godini ( integralni tekst objavljen u rubrici "dokumenti"). Predsjednica Sindikata Marina Cvitić članovima Skupštine zanimljivom prezentacijom kroz dijapozitive dopunila je izvještaj koji je članovima Skupštine uobičajeno bio dostavljen u pisanoj formi.
U prezentaciji je naglasak bio na zbivanja vezana za Uljanik koja su, nakon brojnih sindikalnih aktivnosti usmjerenih prema Vladi za spas Uljanika, nažalost kroz stečaj i gašenje brodogradnje u Puli te gubitak velikog broja radnih mjesta, a time i sindikalnih članova, u negativnom smislu obilježila prošlu godinu. Usprkos tomu, reorganizacijom Stručne službe i angažiranim radom u drugim podružnicama, kroz učlanjenje u drugim djelatnostima ( više od 500 novih članova, najviše u turizmu, komunalnoj djelatnosti i djelatnosti predškolskog odgoja) uspjelo se nadoknaditi gubitak članova u brodogradnji pa je 2019. godina okončana s pozitivnim financijskim rezultatom. Uz izuzetak kolektivnog spora i neuspješnog mirenja u Liburnia Riviera hotelima te uspješnog mirenja s Gradom Buzetom u pregovorima za njegove ustanove, odnosno i dalje aktualnog odbijanja pregovora poslodavca Baumita, u svim ostalim sredinama u kojima se pregovaralo uspjelo se podići razinu prava radnika ili barem osigurati dosadašnja prava. Prošla godina, kroz razne radionice, tribine, stručne seminare na aktualne teme socijalnog dijaloga i mirovinske reforme te zakonskih poreznih promjena u obračunu plaća, bila je i vrlo intenzivna u provedbi redovitog programu edukacije članova i radnika u stručnoj službi čemu je značajno pridonijelo partnersko sudjelovanje SIKD-a u EU projektima s Gradom Buzetom i HURS-om.
Kao i u svim prethodnim godišnjim skupštinama, u gotovo 25 godina djelovanja Sindikata, isticanje značaja sindikalnih povjerenika bila je nezaobilazna tema. Predsjedništvo SIKD-a odlučilo je da će se od ove Skupštine najaktivnije podružnice u učlanjivanju te najistaknutije pojedince u promoviranju SIKD-a nagrađivati posebnim zahvalnicama i prigodnim poklonima. Priznanja za prošlogodišnje rezultate podružnica, koje su preuzeli sindikalni povjerenici, dodijeljena su trima sindikalnim podružnicama: Laguni Novigrad, Valamar Rivieri ( Rabac) i rovinjskoj Maistri.
Za izuzetan doprinos u promoviranju Sindikata nagrađena su dva povjerenika: Marica Kurtek, sindikalna povjerenica u podružnici Plava laguna Poreč i Daniel Stranić, sindikalni povjerenik u Usluzi Poreč.
Prigodom uručivanja priznanja predsjednica Marina Cvitić istaknula je: „Nikad nije dovoljno ponavljati da je neprocjenjiva uloga sindikalnih povjerenika za kvalitetno funkcioniranje Sindikata. Oni su ti koji se najviše trude da informacije, pomoć i savjet dođe do svakog člana. Oni su ti koji su, i najviše i često, izloženi pritiscima. Iako bi po Zakonu trebali biti zaštićeni, imamo situacija u kojima poslodavci ne prežu ni od otkaza povjerenicima. Posve razumljivo to izaziva nesigurnost i strah, ne samo kod njih, nego i kod članova. Zato je sindikalni život zapravo neodvojiv od hrabrosti naših povjerenika, aktivista. Opstojnost svakog sindikata, pa tako i našeg, prije svega ovisi o njihovoj požrtvovnosti da u svojim sredinama među svim radnicima promoviraju vrijednosti sindikalnog aktivizma, da kontinuirano učlanjuju nove radnike, ali i da imaju hrabrosti suprotstaviti se onima koji ih pritišću, koji im nerijetko prijete.
Podatak o 500 novih članova u prošloj godini koji, kad govorimo o budućnosti ovog Sindikata, najviše ohrabruje – rezultat je upravo njihova rada. A taj rad treba znati cijeniti i nagraditi, što će ubuduće biti naša redovna praksa i obveza".
Govoreći o povjerenicima kojima su predane posebne zahvalnice, Marici Kurtek i Danielu Straniću, naglasila je da je riječ o aktivistima koji su se svojim izuzetnim radom i zalaganjem posebno istakli u svojim sindikalnim aktivnostima, kojima ni vlastita sindikalna podružnica, ali ni vrijeme nikad nisu bili granice u, vrlo često, samozadanim obvezama općeg promoviranja Sindikata.
„U sindikalnim podružnicama Laguna Novigrad, Riviera Rabac i Maistra u prošloj godini zabilježen je najveći porast članova, što je bez dileme učinak njihovih povjerenika, ali i svih aktivista. Svojim velikim angažmanom na učlanjivanju ove su podružnice zaslužile da, u našoj novoj praksi, budu prve tri kojima ćemo danas posebno zahvaliti dodjelom zahvalnica. Moram naglasiti da je bilo još podružnica koje su po broju novih članova bile vrlo blizu nagrađenima, kojima usmeno zahvaljujem, ali odluka je da se pismenim zahvalnicama nagrađuju tri s najvećim brojem...Ovo je početak jer sadašnje kriterije ćemo sigurno razrađivati za ubuduće. Nadamo se da će nagrade svima biti poticaj i da ćemo ovu godinu okončati s još većim brojem novih članova ili podružnica, tolikim da će biti prostora da se, možda, istakne veći broj naših najaktivnijih članova i podružnica" - rekla je predsjednica SIKD-a zaključivši rad Skupštine.
Kao poseban gost, ali i još uvijek član Sindikata, Skupštini je prisustvovao i bivši dugogodišnji predsjednik Bruno Bulić koji je, zahvalivši na pozivu kojem će se uvijek odazvati, istaknuo zadovoljstvo što je Sindikat s novom predsjednicom i sa svojim aktivistima uspješno nastavio rad ove organizacije.skupstina slika1

Zoran Čato, sindikalni povjerenik SP Laguna Novigrad primio je priznanje za najveći broj novih članova