Protiv dokapitalizacije LRH-a

PRIOPĆENJE

Na jučer održanom sastanku predstavnika sindikata (Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Sindikata turizma i usluga Hrvatske) i Radničkog vijeća u Društvu Liburnia Riviera hoteli s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, dana je puna podrška Novoj Liburniji, odnosno jedinicama lokalne samouprave da na Skupštini Liburnia Riviera Hotela ( koja bi se trebala održati 30. lipnja 2020. godine u 11,00 sati ) ne podrži Odluku o povećanju temeljnog kapitala Društva ulozima u novcu, odnosno dokapitalizaciju Društva. Zajednički je stav predstavnika sindikata, radničkog vijeća i predstavnika jedinica lokalne samouprave da je interes radnika LRH i razvoj destinacije prioritet o kojem treba voditi brigu, a to se može samo kroz kontrolni paket dionica (25% + 1 dionica) koji imaju jedinice lokalne samouprave. Nažalost, opravdano se bojimo da je cilj većinskog vlasnika istisnuti Novu Liburniju iz vlasništva ili smanjiti udio u vlasti, kako bi nesmetano mogli donašati odluke.
Drago nam je da smo gradonačelniku Opatije imali priliku pojasniti odnos koji predstavnici Uprave i manegementa imaju prema predstavnicima radnika i Sindikata u Liburniji: o namjeri da otkažu ugovor o radu predsjedniku Radničkog vijeća, o tužbi koju su pokrenuli protiv Radničkog vijeća, tužbi prema sindikatima i predsjednici SIKD-a, upozorenju pred otkaz sindikalnom povjereniku, o odnosu prema radnicima koje protivno zakonu raspoređuju na poslove za koje niti su sklopili ugovor o radu, niti su obučeni za rad na siguran način, kršenju zakona i kolektivnog ugovora. I upravo zbog takvog odnosa opravdano sumnjamo da namjera predstavnika vlasnika LRH nije održavanje likvidnosti, već smanjenje udjela JLS u vlasništvu LRH, a time i utjecaja kojeg trenutno imaju.
Naime, dokapitalizacija nije uobičajeni način osiguravanja likvidnost društva. Cilj je dokapitalizacijom emitirati nove dionica, povećati temeljni kapital i posredno steći vlasništvo nad većim dijelom kompanije, čime se sve predaje u ruke novom vlasniku. U ovom momentu gospodarski subjekti, a naročito turističke kompanije, imaju mogućnost dobivanja povoljnih kredita za očuvanje likvidnosti. Ali, obzirom na nedavne medijske izjave opunomoćenika LRH koji je izjavio da se LRH ne nalazi u problemima, onda ne vidimo opravdani razlog za donašanje takve odluke. Uostalom, ako bi likvidnost došla u pitanje, kada već vlasnici imaju „viška" novca za dokapitalizaciju, onda taj isti vlasnik ili vlasnici po mišljenju našeg Sindikata, mogu dati i povoljnu pozajmicu svom Društvu.
Uzevši u obzir da je Uprava za vrijeme korona krize željela staviti van snage Kolektivni ugovor, radnicima isplaćivati 60% plaće, ukinuti sva ostala materijalna prava, da tuži radnike i sindikat, sigurni smo da to ne bi bilo niti spretno niti sretno rješenje, kako za radnike LRH-a, Društvo LRH pa na koncu niti za Opatiju i okolne općine.
Svjesni činjenice koliko Liburnia Riviera Hoteli znače za grad Opatiju i okolne općine, koliko znače za gospodarstvo tog područja, koliko znače za stanovnike koji su mahom zaposlenici u LRH, od iznimne je važnosti sagledati širu sliku i ne dopustiti da se pod izlikom gubitka radnih mjesta, nemogućnosti isplate plaće, stečaja ili raznoraznim drugim pa i političkim pritiscima, dopusti da bez detaljne analize, potpunih podataka i ispunjenja svih preduvjeta, nešto tako vrijedno olako prepusti nekome koji nije pokazao ni najmanji interes da stvori jedno prijateljsko okruženje na ovom području.

Nisu stvorili prijateljsko okruženje prema radnicima, nisu stvorili prijateljsko okruženje prema sindikatima, niti prema jedinicama lokane samouprave gdje obavljaju djelatnost, a u konačnici ni prema suvlasnicima. To dovoljno govori o vlasnicima, odnosno o onima koji ih u Opatiji predstavljaju.

Iako svi znaju što se dešava u Liburniji, svi znaju što se dešava od Mošćeničke Drage do Opatije, svi znaju što se desilo s hotelima, ali i radnicima u hotelskoj kompaniji koju su vodili isti ljudi, razočarani smo što se slabo ili nikako ne čuje glas političkih struktura.
Smatram da bi to trebala biti nezaobilazna tema svih političkih stranaka na ovom području. Liburnia Riviera hoteli najveći je gospodarski subjekt na području općina Mošćenička Draga, Lovran, Opatije i Matulji, zapošljava veliki broj radnika, građana ovih općina i svakako bi se trebali aktivno uključiti kroz raspravu o budućnosti i razvoju destinacije, koja je dosegla najniže razine u svojoj povijesti, a Covid 19 nije jedini uzrok.

Predsjednica:
Marina Cvitić