Za 1.maj povratak pulskoj tradiciji i zajedništvu

karanfil 1maj

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada 1. maja ove se godine u Puli vraća tradiciji zajedničke manifestacije Grada Pule, Zajednice Talijana i sindikata koja će se u petak održati na Portarati.
Grad je prihvatio sindikalnu inicijativu za obnovom prvomajskog zajedništva, narušenog sudskim tužbama gradskih poduzeća protiv Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i SSSH-a zbog organiziranog štrajka u Pula Herculanei i Pulaprometu 2009. godine.
Nakon nekoliko godina odvojenih organizacija radničkog praznika, građanima Pule želi se poslati zajednička poruka da Pula želi biti Grad u kojem će se rad poštovati i u kojem će njeni građani od tog rada moći živjeti.
„ Mi smo odmah prihvatili ponudu koja je stigla iz sindikalnih organizacija jer smatramo da ne zaboraviti svoju povijest, svoje korijene doprinosi tome da se greške u povijesti ne ponavljaju. Mi duboko poštujemo radnička prava kao gradska vlast i počašćeni smo time da zajedno sa sindikatima tradicionalno obilježimo na Portarati Međunarodni praznik rada" – istakao je dogradonačelnik Fabrizio Radin na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj 28.travnja u Gradskoj vijećnici povodom prvomajske proslave u Puli.
Na konferenciji je Rajko Kutlača kao predstavnik SIKD-a naglasio je da se obnovljenim zajedništvom u organizaciji obilježavanja 1.maja zapravo želi poslati poruku da se na kvaliteti života u Gradu zajednički treba napraviti puno više od onoga što se do sada napravilo:
„ Prvenstveno mislim na očuvanje i razvoj proizvodne privrede. Ne treba zaboraviti da je Pula izrasla na industriji da je nastala kao industrijski grad. Prije polaganja kamena temeljca u Uljaniku tu su bile ruševine i nekoliko stotina stanovnika. Sve do nedavno bila je jaki industrijski grad, još uvijek nešto industrije ima koju bi trebalo očuvati i mislim da bi s Gradom trebali ići u tom smjeru. Mi smo, naravno, imali različita mišljenja, imat ćemo i ubuduće, ali nam taj cilj mora biti isti. Želim vjerovati da će tako i biti. Upravo zato želimo i ovim zajedničkim obilježavanjem 1. Maja poslati poruku da se ljudi okupe, pokažu da simbolika događanja zbog kojih i postoji 1.maj nije ugašena."
Slobodan Kapor iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske poručio je da ovaj 1. maj ima posebnu vrijednost jer se poklapa s 95.obljetnicom krvavih događaja na Portarati i 70. obljetnicom oslobođenja Pule.
Denis Buršić iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u osvrtu na suradnju Grada i sindikata naglasio je da nije dovoljno samo izaći na ulice, već za veća prava radnika treba izboriti i u pregovorima.
Program u kojem sudjeluje Puhački orkestar , Mješovitim zbor KUD-a Lino Mariani te mažoretkinje počinje u 10.00 sati na Portarati. Nakon govora predstavnika Grada, Zajednice Talijana i sindikata – Sindikata istre, Kvarnera i Dalmacije, SSSH-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika slijedi polaganje vijenca na spomen ploču poginulim radnicama 1920. godine. Građanima će se po tradiciji dijeliti karanfili.