Priopćenje: Pokrenuto mirenje u Zračnoj luci Pula

ZBOG NEZAKONITOG I NEOSNOVANOG OTKAZA KOLEKTIVNOG UGOVORA I JEDNOSTRANOG PREKIDA KOLEKTIVNOG PREGOVARANJA, SINDIKAT ISTRE KVARNERA I DALMACIJE POKRENUO POSTUPAK MIRENJA U ZRAČNOJ LUCI PULA

Direktorica Zračne luke Pula d.o.o. Pula nezakonito je otkazala Kolektivni ugovor Zračne luke Pula d.o.o. dana 12.11.2020. godine, nakon što je jednostrano prekinula pregovore, a da prethodno nije provela postupak mirenja koji je predviđen Kolektivnim ugovorom Društva. Iako je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije nekoliko puta upozorio direktoricu kako je otkaz prije svega nezakonit, ali i neosnovan, direktorica očito ustraje na otkazu Kolektivnog ugovora, iako na taj način radi štetu Zračnoj luci.
Naime, inicijativu direktorice pokrenutu početkom listopada za smanjenje materijalnih prava utvrđenih Kolektivnim ugovorom, SIKD je prihvatio, apsolutno shvaćajući situaciju u kojem se Društvo nalazi, prije svega zbog posljedica pandemije korona virusa Covid19. U pregovorima koji strogo formalno to i nisu bili, zajedno s Nezavisnim sindikatom Zračne luke Pula, SIKD je prihvatio smanjenje plaće za 15% za period od 1. listopada 2020. do konca 2021. godine, reguliranje prava na regres za godišnji odmor uz ostvarenje poslovnih rezultata, drugačije reguliranje prava na naknadu prijevoza na i s posla koja se vezuje isključivo za dane kada radnik radi. Spor je nastao zbog inzistiranja SIKD-a da se zaštite plaće najugroženijih radnika, odnosno da se zaštite radna mjesta. Naime, Društvo ostvaruje pravo na potpore države za očuvanje radnih mjesta u visini od 4.000,00 kuna po radniku, te je stoga SIKD tražio da se Anexom KU utvrdi da poslodavac ne može isplatiti plaću nižu od visine potpore koja se isplaćuju poslodavcu. Dodatno, SIKD je inzistirao da za vrijeme dok se radnicima isplaćuje čak 15% niža plaća, odnosno dok traje Anex Kolektivnom ugovoru, poslodavac ne može donašati odluku o otkazu ugovora o radu radnicima zbog poslovno uvjetovanih otkaza. U inicijativi SIKD-a tražio se i dodatni razgovor oko mogućeg drugačijeg reguliranja naknade za prijevoz na i s posla, na način kako bi svi radnici bili u jednakom položaju. Nažalost, direktorica je bez ikakvog argumenta odbila razgovore o zahtjevima SIKD-a; Anex Kolektivnom ugovoru potpisala je isključivo s Nezavisnim sindikatom Zračne luke Pula, a nakon upozorenja SIKD-a da je takav Anex nezakonit jer je potpisan s manjinskim sindikatom, otkazala je Kolektivni ugovor Zračne luke Pula.

Za napomenuti je da je direktorica Zračne luke Pula, za vrijeme dok su trajali razgovori o Anexu KU (16.10.2020), donijela Pravilnik o radu u kojem su plaće umanjene za 20%, ukinuto je pravo na regres za GO, ukinuta je naknada za Uskrs i Božić, dar djetetu, naknada prijevoza na određenim relacijama ....
Zbog svega navedenog sumnjamo da je namjerno isceniran spor sa SIKD-om kako bi imala razlog za otkaz KU i za primjenu Pravilnika o radu, tim više što zahtjevi SIKD-a nisu materijalne prirode, već isključivo u cilju zaštite radnika.
Čak kada bi takav otkaz KU bio zakonit, direktorica na taj način čini štetu Društvu, jer će tri mjeseca od otkaza KU morati primjenjivati, čime će povećati gubitak Društva za više od milijun kuna, koji će ionako, prema procjeni direktorice, za 2020. godinu iznositi 30 milijuna kuna. Stoga opravdano očekujemo da bi članovi Nadzornog odbora i predstavnici vlasnika trebali dati svoje mišljenje o svemu navedenom. O cijeloj korespondenciji članovi Nadzornog odbora, predstavnici vlasnika - Ministar mora, prometa i infrastrukture, župan Istarske županije, gradonačelnici Pule, Poreča, Labina, Rovinja, Pazina i Buja upoznati su tijekom prošlog tjedna. Nažalost, moramo istaći da još nitko nije reagirao pa smo ih upoznali o pokretanju postupka mirenja i mogućim posljedicama.
U Sindikatu Istre Kvarnera i Dalmacije zabrinuti smo zbog takvog, po nama, neodgovornog ponašanja direktorice jer će na taj način po mišljenju SIKD-a ugroziti stabilnost Društva, izazvati nezadovoljstvo radnika i moguće socijalne nemire u trenutku kada bi se koliko toliko pokrenulo poslovanje Društva.

Predsjednica:
Marina Cvitić, v.r.