Sindikati se sastali s novom Upravom LRH

Sastanak predstavnika sindikata i nove Uprave LRH, održan u utorak, 02. prosinca, učvrstio je ponovo probuđeni sindikalni optimizam da s najnovijim upravljačkim promjenama dolaze bolji dani za LRH. Upravu LRH su na sastanku sa sindikalcima predstavljali novi predsjednik Uprave gosp. Agron Beriša te član Uprave Johannes Böck.
Sastanak je sazvan kako bi se novi predsjednik Uprave predstavio sindikatima te iznio svoje planove za budućnost kompanije. U predstavljanju je najprije naglasio žaljenje postupcima dosadašnje uprave koja je, od trenutka preuzimanja LRH, krivim pristupom i ponašanjem neprimjerenim za bilo koju, a posebice turističku djelatnost, dovela do toga da situacija eskalira te da LRH dođe na loš glas, što vlasnicima zasigurno nije bila namjera. Vlasnik, gospodin Lurssen, naime, u poslovnom svijetu poznat je po tome što mu je svaki radnik iznimno važan, što svakog pojedinca koji radi u njegovim kompanijama iznimno cijeni. Iznimno mu je važno da i radnici LRH budu zadovoljni. Informacija da su radnici zbog svega u strahu i da su sezonu odradili u svojevrsnom grču zabrinula ih je. Novi predsjednik Uprave naglasio je da će se njegovim dolaskom to promijeniti, iz razloga što je kroz svoje iskustvo spoznao da su radnici iznimno važna karika u uspješnom poslovanju te mu je cilj da ima radnike koji će na posao dolaziti sa zadovoljstvom.
Zaželivši dobrodošlicu novom predsjedniku Uprave, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić izrazila je zadovoljstvo što je napokon na strani poslodavca osoba koja je spremna na komunikaciju jer je upravo nedostatak komunikacije u proteklom razdoblju iznimno negativno utjecao na odnose u LRH. Istina je da su u takvoj situaciji radnici radili pod pritiskom i u svojevrsnom strahu, što ih je zapravo pratilo već dugi niz godina. „Nadamo se da će se dolaskom nove Uprave to promijeniti" – rekla je, istaknuvši da je u ovim neizvjesnim trenucima epidemije Sindikatu iznimno da se sačuvaju radna mjesta kao presudan zalog za budućnost.

Kako je naglašeno, novi vlasnik s LRH nema kratkoročne planove, već mu je interes u dugoročnim ulaganjima u uspješno poslovanje LRH, što podrazumijeva i zadržavanje radnika te osiguranje dodatne kvalitetne radne snage. Trenutačno je cilj osigurati kvalitetan managment, vidjeti razvoj situacije s koronakrizom za sljedeću turističku sezonu te, sukladno tome, izraditi planove za investicije i poslovanje u narednom višegodišnjem periodu. Od planiranih investicija tu se prvenstveno misli na hotel Kvarner koji se planira otvoriti u 2022. godini, a zajedno s njim i vila Amalija. Sljedeće godine će se u kavanu Imperial vratiti slastičarnica, a cilj je i potpuna obnova hotela Imerial i vraćanje staroga sjaja iz prošlosti. Povjesne građevine u vlasništvu LRH trebale bi se jedna po jedna obnavljati, a namjera je i da se pod okrilje LRH vrate i neki hoteli poput Belvedera i hotela Opatija. Sve ovo radi se u cilju povećanja kvalitete usluge i vidljivosti LRH na turističkoj karti. Smatra se da hoteli LRH trebaju raditi 9-10 mjeseci godišnje i u toj situaciji poslovanje će donijeti puno bolje rezultate, a posredno i puno bolji gospodarsko socijalni status radnika. Poslodavac je svjestan da je tržište rada u turističkom sektoru zahtjevno jer su se prije koronakrize plaće povećavale; smatra da će se to nastaviti kada se stanje stabilizira te je cilj osigurati uvjete u kojima će LRH postati poželjan poslodavac, odnosno kompanija u koju će radnici željeti doći raditi. Istovremeno, od radnika očekuje maksimalni doprinos na radu. U planu je revizija svih ugovora o radu jer u Upravi smatraju da su neki od postojećih ugovora zabrinjavajućeg sadržaja i da ih treba izmijeniti. U tim aktivnostima poslodavac očekuje podršku socijalnih partnera jer će kao podloga izmjeni tih ugovora, između ostalog, biti i izrada nove sistematizacije i opisa radnih mjesta, ali i vrednovanje rada sukladno zajednički dogovorenim kriterijima.
Načeta je i tema prirodnog odljeva radnika, odnosno stava sindikata po tom pitanju. Sindikat se naravno slaže s time jer definitivno postoje radnici koji su kroz svoj radni vijek dali puno za LRH i trebalo bi im omogućiti odlazak. Naravno, sve to uz obostrani pristanak i po dogovorenim uvjetima obje strane.
Namjera je poslodavca da se smirivanjem koronakrize i mjera koje ona podrazumijeva organizira skup radnika, kao i sastanci osoblja, na koje bi se radnike direktno informiralo o idejama i potezima koje poslodavac misli povući kako bi se poboljšali kako uvjeti rada tako i samo poslovanje kompanije. Dogovoreno je i da će se sastanci između sindikata i poslodavca održavati na mjesečnoj bazi kako bi međusobno mogli razmjenjivati informacije, prijedloge i primjedbe.