Neki "novi vjetrovi" u Plavoj laguni

logo plavalaguna

Među onima koji su pokazali da se posao može odraditi i u izuzetno teškim epidemiološkim uvjetima su i radnici Plave Lagune. Usprkos tomu, zbog kratke turističke sezone, u Društvu nisu ostvareni očekivani financijski rezultati. Odrazilo se to i na primanja radnika, kako prije tako i za vrijeme sezone, a nažalost utjecat će i na primanja do početka iduće sezone. U izuzetno teškim i neuobičajeno dugim pregovorima vođenim koncem sezone uspjelo se ispregovarati nešto bolje uvjete od onih koje je početno nudio poslodavac, ali daleko od onoga što je bila želja i očekivanje sindikata svjesnog situacije u kojem se Društvo nalazi.

U periodu od 01.10 2020. godine do 31.03.2021. godine radnici ostvaruju slijedeća prava:

-      za vrijeme dok ne rade, a ne koriste sate za preraspodjelu ili godišnji odmor ostvaruju pravo na 60% plaće uvećane za minuli rad, ali ne manje od visine državnih potpore koje poslodavac koristi i ne manje od 3.500,00 kuna;

-      godišnji odmor, temeljem kriterija iz Kolektivnog ugovora, razmjerno se umanjuje za vrijeme u kojem radnik nije radio zbog „čekanja“, odnosno za koje vrijeme mu je isplaćivana naknada plaće, s tim da ukupan broj dana GO ne može biti manji od 20 dana.

-      radnicima koji su u mjesecima lipanj, srpanj, kolovoz i rujan 2020. godine ostvarili ukupan mjesečni fond sati efektivnog rada na poslovima na koje su raspoređeni, isplatit će se dodatak uz mjesečnu plaću – konstantu u visini 1.500,00 kuna neoporezivo s plaćom za listopad

-      ukoliko radnik ne ostvari mjesečni fond iz prethodnog stavka, poslodavac je obvezan isplatiti radniku dodatak uz mjesečnu plaću – konstantu proporcionalno ostvarenim satima rada.

-      poslodavac će radniku isplatiti božićnicu u novcu u maksimalnom iznosu od 1.300,00 kn i to ako mu je radni odnos u tekućoj kalendarskoj godini bio 12 mjeseci, odnosno razmjerni dio ukoliko mu je radni odnos trajao manje od 12 mjeseci, ali najmanje 2 mjeseca.

-      neće se isplatiti dar u naravi u iznosu od 600,00 kuna;

Usprkos sindikalnom protivljenju poslodavac ustraje na tome da će radniku isplatiti punu plaću, u skladu s Ugovorom o radu, samo ako obavlja poslove iz svog ugovora o radu. Radnicima koji obavljaju manje složene poslove od Ugovorom o radu utvrđenih, poslodavac će ponuditi Anex Ugovora s plaćom do 20% nižom. Sindikat je posredstvom svog glasila obavijestio radnike da nisu dužni potpisati ponuđeni Anex s umanjenom plaćom. Pritom ih je upoznao i sa činjenicom da komunikacija s poslodavcem ovog Društva, nažalost, više nije kao nekad. Umjesto da u ovim teškim vremenima pokaže malo više razumijevanja i fleksibilnosti prema radnicima, poslodavac „trenira“ strogoću, držeći se isključivo zakonskih propisa. Tako na primjer, što do sada, za razliku od nekih drugih kompanija, nije bilo uobičajeno u Plavoj laguni, radnicima koji za vrijeme dok nisu u obvezi raditi (čekanje ili korištenje sati za preraspodjelu), a koriste bolovanje, ne isplaćuje naknadu za bolovanje, već sate za preraspodjelu ili naknadu za „čekanje“. Na isti način se ponašaju kad je u pitanju naknada za državni blagdan. Ako je radnik za vrijeme blagdana bio na „čekanju“ ili na korištenju sati iz preraspodjele, poslodavac mu ne obračunava naknadu za državni blagdan, već u to vrijeme koristi sate iz preraspodjele, odnosno dobiva naknadu za „čekanje“. Iako je sve navedeno u skladu s propisima, u Plavoj laguni se do sada nije tako primjenjivalo, već se uvijek gledao interes radnika. Budući da o takvom načinu obračuna naknade plaće nije obaviješteno ni Radničko vijeće niti sindikati može se zaključiti da su u Plavoj laguni počeli „neki novi vjetrovi“. U takvim okolnostima u pregovorima treba pokazati veću snagu. Bez jake sindikalne aktivnosti koja pretpostavlja i veću sindikalnu organiziranost mogu se očekivati samo umanjivanja postojećih prava pa je SIKD apelirao na radnike da se učlane u Sindikat u što većem broju.