DV Pahuljica na Rabu dobila prvi Kolektivni ugovor

dvpahuljica rab
Usprkos ograničenjima uzrokovanim epidemijom koronavirusa koja su se odrazila i na dinamiku pregovaračkog procesa, Dječji vrtić Pahuljica na Rabu ove godine dobio je prvi Kolektivni ugovor. Potpisali su ga 05. siječnja 2021. godine predstavnici poslodavca, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske. U ime Sindikata istre, Kvarnera i Dalmacije KU su potpisali sindikalna povjerenica u DV Pahuljica Zdenka Pećarina i voditelj ureda Rijeka Vedran Sabljak. 
Do sada je u DV Pahuljica na snazi bio Pravilnik o radu kojim su bila regulirana prava radnika, a potpisom kolektivnog ugovora ta prava su dobila jednu drugačiju dimenziju kada govorimo o njihovoj zagarantiranosti. Pregovori su protekli u korektnom socijalnom dijalogu te su se temeljili na pronalasku kompromisnih rješenja uzevši u obzir cjelokupnu trenutačnu situaciju. Kao najveći uspjeh u pregovorima valja spomenuti povećanje koeficijenata za radna mjesta u odnosu na Pravilnik o radu, što će u konačnici rezultirati povećanjem plaća radnicima. Uz to, povećana su i neka druga materijalna prava u odnosu na postojeći Pravilnik o radu.
Najvažnije je da se potpisivanjem kolektivnog ugovora stvoreni preduvjeti da se u budućnosti o pravima radnika u DV Pahuljica Rab pregovara, što predstavlja temelj za njihovo daljnje poboljšanje.