SIKD upozorava na zabrinjavajuće stanje u Zračnoj luci Pula

logo zracnalukapula

Od kada je direktorica Zračne luke Pula u studenom prošle godine prekinula pregovore sa sindikatima i otkazala Kolektivni ugovor, nakon čega je uslijedilo mirenje socijalnih partnera (nažalost, neuspješno), u ovoj, za turizam i prometno gospodarstvo, važnoj tvrtci situacija je takva da izaziva sve veću zabrinutost kod radnika i u SIKD-u.
Zbog neprimjerenih postupaka miješanja direktorice u postupak utvrđivanja reprezentativnosti sindikata koji je u tijeku i odnosa direktorice prema radnicima, posebno prema članovima SIKD-a, stanje svakim danom sve više poprima kaotične obrise, o čemu je predsjednica SIKD-a Marina Cvitić više puta dopisima obavijestila resornog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.
U posljednjem dopisu, od 16. veljače, izrazivši bojazan da bi situacija mogla eskalirati, s posljedicama za funkcioniranje Zračne luke kad započne normalni promet, zatražila je i hitan sastanak.
Direktorica, po ocjeni Sindikata, doslovno je svojim ponašanjem zavadila ne samo sindikate, već i same radnike koje mimo zakona premješta s jednog radnog mjesta na drugo, iz jedne kancelarije u drugu, odnosno koje, suprotno naputku stožera, „povlači" od rada od kuće. Sve je do dovelo do duboke podjele među radnicima, straha, neizvjesnosti, gdje se ne zna tko je kome odgovoran i tko će za što odgovarati. U takvim okolnostima od države kao većinskog vlasnika svakako se očekuje da dobro promisli što će učiniti po pitanju mandata direktorici kojoj je prioritet rada usmjeren na, suprotno Zakonu o radu, borbu protiv sindikata i neistomišljenika umjesto na osiguranje kvalitetnih pretpostavki za pripremu sezone i rad Zračne luke u uvjetima COVID-a odnosno nakon njega. Aktualni mandat direktorici, naime, ističe 28. veljače. Produženje mandata osobi koja govori da neće kolektivno pregovarati, moglo bi, po mišljenju SIKD-a, dovesti do situacije u kojoj će se svjedočiti krahu jedne zračne luke koja je u 2019. godini imala najveći porast prometa.
Osim resornog ministra o problemu u Zračnoj luci Pula upoznati su i predsjednik Nadzornog odbora Zračne luke Pula i drugi predstavnici lokalne zajednice.