Zahtjev Upravi Valamar Riviere za isplatu neoporezivih nagrada tijekom sezone

Predsjednica SIKD-a Marina Cvitić uputila je zahtjev Upravi Valamar Riviere da unatoč tome što se nisu stekli uvjeti da se Sporazum iz veljače 2021. stavi van snage, isplati radnicima neoporezive nagrade za najintenzivnije mjesece u sezoni, od lipnja do rujna. U dopisu navodi kakao su sindikati pokazali veliko razumijevanje, ali i odgovornost kako prema poslodavcu tako i prema radnicima za vrijeme ove korona krize. Unatoč tome što su prioritetni ciljevi bili očuvanje radnih mjesta, likvidnost i dugoročna stabilnost kompanije, sindikati nisu uvijek imali razumijevanje radnika. Međutim, i to je bilo očekivano.
Unatoč velikoj neizvjesnosti, sezona je počela, kasnije nego u normalnim uvjetima, ali je ipak počela i u SIKD-u se nadamo da neće biti „naprasno“ prekinuta kao i prošle godine. Pojavio se i očekivani problem nedostatka radnika, posebno kvalitetnih. Zbog toga svi radnici koji sada rade moraju raditi povećanim intenzitetom, veći broj sati, možda i više nego je zakonom dozvoljenom. Radnici imaju razumijevanja, znaju da moraju ispuniti očekivanja gostiju, jer u ovakvoj situaciji svaki nam je gost bitan. Međutim, očekuju da se njihov trud nagradi. Gotovo sve turističke kompanije imaju iste ili slične probleme, i gotovo u svim kompanijama, u nekima ranije, a u nekim nedavno, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije je dogovorio sa poslodavcima da će se tijekom ljetnih, intenzivnih mjeseci, radnicima isplatiti neoporezive nagrade, kako bi se nagradilo njihov doprinos.
Uvažavajući trenutnu situaciju nedostatka radnika i povećani angažman zaposlenih, predsjednica SIKD-a Marina Cvitić zamolila je da poslodavac razmotri mogućnost isplate neoporezivih nagrada najmanje za period od lipnja do rujna 2021., odnosno da Uprava uloži maksimalne napore da se iz poslovanja Društva radnicima isplati određeni vid nagrade, te da zajedno sa sindikatima, potpisnicima Kolektivnog ugovora utvrdi iznose i kriterije za dobivanje nagrade.
Na taj način zaposlenim radnicima poslali bi jasnu poruku da se njihov trud i doprinos prepoznaje, a možda bi na taj način, privukli i dodatan broj sezonskih radnika, čime bi se olakšalo onima koji su već preopterećeni.
Valamar 1