13.-ta plaća i Božićnica radnicima Valamar Riviere d.d. Poreč i Imperial Riviere d.d. Rab

Valamar 1

U najvećoj turističkoj grupaciji u Hrvatskoj Valamar Rivieri, Sindikat Istre Kvarnera i Dalmacije kao većinski sindikat u ovoj grupaciji, zajedno sa STUH-om dogovorili su sa poslodavcem izdašne nagrade koje će se radnicima isplatiti u prosincu.

Svim stalnim radnicima, kao i radnicima sa cjelogodišnjim ugovorom koji su u radnom odnosu na dan 1. prosinca 2021. godine, isplatiti će se:

-      13.-ta plaća u visini od 5.000,00 kuna neto

-      Božićnica u iznosu od 1.800,00 kuna neto

-      Dar u naravi u iznosu od 400,00 kuna, odnosno sveukupno 7.200,00 kuna.

-      Za svako dijete do 15.- te godine starosti isplatiti će se dar u visini od 600,00 kuna, a radnici koji su ostvarili pravo na jubilarnu nagradu, ista će im se isplatiti u skladu sa Kolektivnim ugovorom.

Bitno je napomenuti da se poslodavac obvezao da do 31. prosinca 2021. godine neće radnike upućivati na čekanje, već će im se isplaćivati puna plaća i radnici će biti angažirani na rad, ali i da poslodavac nema namjeru upućivati na čekanje radnike ni u periodu od 1. siječnja do 31.ožujka 2022, već će ih angažirati na rad, osim u slučaju da kretanje i prilike na tržištu ne budu ukazivale na daljnje izvanredne okolnosti i nemogućnosti ispunjavanja obveza.

Ako se uzme u obzir da je tijekom najintenzivnijih mjeseci (u srpnju, kolovozu i rujnu) svim radnicima uključujući i sezoncima uz plaću isplaćeno do 4.100,00 kuna neto nagrada, onda možemo konstatirati da smo u Valamaru visoko podigli ljestvicu. Naravno, sve su to radnici i te kako zaslužili, jer bila je ovo jedna od najtežih turističkih sezona u posljednjih 10-tak i više godina. Suočavali smo se s brojnim izazovima i neizvjesnostima, od toga da sezona neće ni krenuti, do intenzivnog starta, sa evidentnim nedostatkom radnika, posebno kvalitetnih. U veoma kratkom ali veoma intenzivnom periodu od svega 2 mjeseca, ostvarili su se neočekivani rezultati koji ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti. Međutim, nedostatak radnika sa kojim se turističke kompanije suočavaju, ove godine je došao do svog vrhunca, jer mnogi sezonski radnici koji zbog lanjske kratke sezone, a zbog neizvjesnosti oko početka ove turističke sezone, bili su prisiljeni posao potražiti ili van Hrvatske ili u drugim djelatnostima.

Valamar je išao korak dalje, pa već početkom studenog započinje ciklus zapošljavanja 400 sezonskih radnika na neodređeno vrijeme. I to je, po mišljenju SIKD-a koji već godinama upozorava da samo radnici kojima su osigurani dobri uvjeti rada, odnosno stabilna primanja i cjelogodišnje zaposlenje, su najlojalniji radnici, koji mogu pružiti kvalitetu, koja je osnova dugoročnog i održivog turističkog poslovanja.

Samo zapošljavanjem na neodređeno vrijeme ili na poslovima stalnog sezonca, te sklapanjem ugovora na najmanje 9 mjeseci, odnosno dobrim primanjima, može se osigurati dovoljan broj radnika, a posebno kvalitetnih radnika. Stoga će Socijalni partneri ubrzo započeti pregovore o plaći i materijalnim pravima radnika za iduću godinu, kako bi spremno dočekali iduću turističku sezonu. a očekujemo da će i druge turističke kompanije gdje je SIKD pokrenuo pregovore ići istim putem.

Uvjereni smo da će Valamarovi turistički radnici od Istre do Dubrovnika, zaposlenim u dvije turističke kompanije Valamar Rivieri (u destinacijama Poreč, Rabac, Krk, Dubrovnik), te Imperial Rivieri (u destinacijama Poreč, Rab, Makarska i Dubrovnik) uz nagrade koje će im biti isplaćene tijekom prosinca, prepoznati zajednički uložene napore (Sindikata i poslodavca), da se nagradi sav njihov trud koji su iskazali kako u pripremi ove neizvjesne sezone, tako i tijekom kratke, ali izuzetno teške i naporne sezone, koja se odvijala u do sada neviđenim okolnostima.