Održana manifestacija "Dani hrvatskog turizma"

DANI TURIZMA

Marina Cvitić:
 
"Kako kod mladih ljudi stvoriti percepciju da su deficitarna zanimanja u turizmu privlačna. Tema je to o kojoj su govorili uvaženi gosti iz Ministarstva turizma, obrazovanja, gospodarstva, r rada i mirovinskog sustava, demografiju, znači najmjerodavniji. Kaže Ministar Fuks kako je potrebno učenicima već u osnovnoj školi promovirati atraktivnost tih turisitčkih zanimanja, objašnjavati im, govoriti sa njima.
Nije bilo mogućnosti postaviti pitanje, a pitala bi: Što bi trebali govoriti tim mladim ljudima da bi ih motivirali da se opredjele za ta deficitarna zanimanja kao što su kuhar, konobar ...? Npr. da će se zaposliti odmah kad završe obrazovanje na 3 - 4 mjeseca, ako budu imali sreće možda 6 mjeseci; da će raditi sezonski 10 ili više godina na određeno vrijeme prije nego postanu stalni zaposlenici; da je prosječna plaća u ovom sektoru 5.680,00 kuna, a u koji prosjek ulaze i plaće onih koji primaju preko 100.000 kuna; da je prosječna plaća u ovom sektoru 20% niža od prosjeka RH; da će u ljetnim mjesecima raditi po 10 do 12 sati, praznikom i blagdanima dok svi drugi uživaju, da će često raditi bez ijednog slobodnog dana možda i mjesec dana. Kako će od rada u 4 ili možda 6 mjeseci sa plaćom od 5 do 6.000 kuna preživjeti 12 mjeseci?
Da, rad u turizmu je veoma atraktivni i lijep, ali živjeti treba 12 mjeseci. Kako planirati obitelj? Odgovore na ta pitanja neka nam daju svi ti ministri i državni tajnici. Možda će ih sa svojim odgovorima uvjeriti i promijeniti njihovu percepciju privlačnosti rada u turizmu."