Uspješno završeni pregovori o isplatama za 2021. godinu u Valamar Riviere d.d. Poreč i Imperial Rivieri d.d. Rab

Valamar 1
Nakon što je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sa najvećom turističkom grupacijom u Hrvatskoj Valamar Rivieri, uspješno izdogovarao nagrade za sezonu, zapošljavanje preko 400 radnika na neodređeno vrijeme, 13-tu plaću, dogovorene su i božićnice za stalne i sezonske radnike.
Svi radnici koji su u radnom odnosu na neodređeno vrijeme kao i radnicima sa cjelogodišnjem ugovorom koji su u radnom odnosu na dan 1. prosinca 2021. godine isplatiti će se božićnica u iznosu od 1.800,00 kuna, radnicima koji su bili u radnom odnosu više od 6 mjeseci, a to su stalni sezonci i veliki broj sezonskih radnika dobiti će božićnicu u iznosu od 1.000,00 kuna, a sezonski radnici koji su bili u radnom odnosu manje od 6 mjeseci, ali više od dva mjeseca dobiti će božićnicu u iznosu od 500,00 kuna.
Za naglasiti je da je tokom sezonskih mjeseci od srpnja do rujna, znači u periodu najintenzivnijeg rada, svim radnicima, znači i stalnim i sezonskim isplaćene, pored plaća (koja za puni fond sati nisu bile niže od 5.000,00 kuna neto) nagrade od 2.000 do 4.100,00 kuna, ovisno u kojem su mjesecu radnici započeli s radom. Svim radnicima koji su bili zaposleni do konca svibnja u srpnju je isplaćeno 1.300,00 kuna, kolovozu 1.200,00 kuna i rujnu 1.600,00 kuna, dok je radnicima koji su započeli rad u lipnju do kraja rujna isplaćeno 3.000,00 kuna, odnosno onima koji su započeli raditi u srpnju ukupno je isplaćeno 2.000,00 kuna). Nadalje, početkom studenog sa 400-tinajk sezonskih radnika, odnosno stalnih sezonaca sklopljen je ugovor na neodređeno vrijeme, dok je sa velikim brojem radnika zasnovan radni odnos za stalne sezonske poslove, čime su se stvorili preduvjeti za uspješnu pripremu sezone 2022. godine.
U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije stalno ističemo da samo radnici kojima su osigurani dobri uvjeti rada, odnosno stabilna primanja i cjelogodišnje zaposlenje, su najlojalniji radnici, koji mogu pružiti kvalitetu, koja je osnova dugoročnog održivog turističkog poslovanja. Samo zapošljavanjem na neodređeno vrijeme, i/ili na poslovima stalnog sezonca, te sklapanjem ugovora na najmanje 9 mjeseci, odnosno dobrim primanjima može se osigurati dovoljan broj radnika, posebno kvalitetnih radnika.
I zato nas raduje da smo uspjeli sa poslodavcem dogovoriti i 13.tu plaću u visini od 5.000,00 kuna neto za sve stalno zaposlene radnike i radnike sa cjelogodišnjim ugovorom o radu, a za sezonske radnike koji su radili posljednje 3 sezone, odnosno koji su se iskazali u svojem radu, nagradu u istom iznosu (5.000,00 kuna neto) koja će im biti isplaćena najkasnije u lipnju 2022. godine.
Naravno, sve su to radnici i te kako zaslužili, jer bila je ovo jedna od najtežih turističkih sezona u posljednjih 10-tak i više godina. Suočavali smo se s brojnim izazovima i neizvjesnostima, od toga da sezona neće ni krenuti, do intenzivnog starta, sa evidentnim nedostatkom radnika, posebno kvalitetnih.
U veoma kratkom, ali veoma intenzivnom periodu od svega 2 mjeseca ostvarili su se dobri rezultati koji su omogućili nagrađivanje svih radnika i stalnih i stalnih sezonaca i svih sezonskih radnika.
Nadamo se da će sezona 2022. godine biti manje zahtjevna, manje neizvjesna, sa manje stresova. Isto tako u Sindikatu očekujemo da ćemo veoma brzo sa poslodavcem dogovoriti nova materijalna prava za iduću turističku godinu, te smo zadovoljni da nakon par godina odricanja zbog situacije izazvanom pandemijom korona virusa, ponovno možemo razgovarati o većim plaćama, nagradama, božićnicama, 13.-toj plaći, a možda u skorijoj budućnosti i o 14.-toj plaći po uzoru na zapadnoeuropske zemlje.
Uvjereni smo da će Valamarovi turistički radnici od Istre do Dubrovnika zaposlenim u dvije turističke kompanije Valamar Rivieri (u destinacijama Poreč, Rabac, Krk, Dubrovnik), te Imperial Rivieri (u destinacijama Poreč, Rab, Makarska i Dubrovnik) uz nagrade koje će im biti isplaćene tijekom prosinca, prepoznati zajednički uložene napore (Sindikata i poslodavca), da se nagradi sav njihov trud koji su iskazali kako u pripremi ove neizvjesne sezone, tako i tijekom teške i naporne sezone, koja se odvijala u do sada neviđenim okolnostima, sa nadom da će 2022. godina biti kud i kamo bolja, kako po uvjetima rada, tako i po materijalnim pravima radnika.