Potpisan novi Kolektivni ugovor za Komunalni servis d.o.o. Rovinj

komservis logo

Dana 16. prosinca potpisan je novi Kolektivni ugovor za zaposlene u „Komunalni servis“ d.o.o. Rovinj kojeg je ispred poslodavca potpisao direktor Želimir Laginja, a u ime sindikata sindikalni povjerenici Petar Ponjavić (SIKD) i Silvano Peruško (SSKH).
Najbitnija promjena za radnike je što se nakon više godina mirovanja, vrijednost boda tj. plaća povećava za 10% od 1. siječnja 2022.
Uz zadržavanje svih dosadašnjih prava, Kolektivnim ugovorom je dogovorena i naknada za pasivno dežurstvo (pripravnost za rad kod kuće) na način da radnik ostvaruje pravo na 10% tijekom tjedna, 15% za nedjelju i 20% za praznike, blagdane i neradne dane utvrđene zakonom satnice svog radnog mjesta. Time se valorizira vrijeme kada radnik nije u potpunosti slobodan, ograničen je u kretanju i dostupan u slučaju poziva na rad.
Kod otpremnine prilikom odlaska u mirovinu uvedena je kategorija za radnike koji su preko 30 godina u Društvu kada se ostvaruje pravo na otpremninu u iznosu od osam plaća.
Kolektivni ugovor se počinje primjenjivati od 01. siječnja 2022. godine (plaća u veljači za siječanj). Trajanje Kolektivnog ugovora utvrđeno je na 5 godina uz odredbu da će poslodavac i sindikati svake godine razmotriti stanje u Društvu te njegovom utjecaju na položaj radnika.