Radnicima Jadran d.d. Crikvenica 12% veće plaće od 1. travnja 2022.

Jadran
Jadran d.d. Crikvenica prva je kompanija koja u povećanje plaće svojim radnicima kreće već od 1. travnja 2022., a plaća se povećava za čak 12%. Tako je dogovoreno između socijalnih partnera Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i STUH-a sa Upravom Jadrana d.d. iz Crikvenice.
Osim povećanja od 12%, radnicima u hotelskim operacijama za najintenzivniji period u sezoni, odnosno od 1. lipnja do 30. rujna plaća će se dodatno povećati za 6% , a svim radnicima za mjesec lipanj, srpanj i kolovoz isplatiti će se i dodatna nagrada od po 1.000,00 kuna mjesečno, odnosno ovisno o sezoni moguća je isplata i za rujan.
Uvažavajući činjenicu kontinuiranog rasta cijene goriva, dogovoreno je da se poveća naknada za prijevoz na i sa posla te je ista vezana uz cijenu goriva, pa je na taj način dugoročno osigurano da se pokriva realan trošak prijevoza.
Briga za zdravlje radnika veoma je bitna, pa će sada pored radnika sa ugovorom na neodređeno vrijeme, pravo na dodatno zdravstveno osiguranje koji obuhvaća godišnji preventivni sistematski pregled (sa mogućnošću liječenja), od sada će ostvarivati i stalni sezonci, te radnici sa ugovorom o radu na godinu dana ili duže.
Ovisno o tijeku sezone i ostvarenju rezultata, do konca godine, isplatiti će se dodatne nagrade kao što su božićnica, regres za godišnji odmor, dar djetetu, dar u naravi …
Naime i koncem prošle godine prepoznavši nesebičan doprinos radnika, u dogovoru sa socijalnim partnerima, Jadran je radnicima isplatio božićnicu u maksimalnom neoporezivom iznosu od 3.000,00 kuna, neoporezivu nagrada u visini 2,000,00 kuna neto, dar u naravi u maksimalnom neoporezivom iznosu od 600,00 kuna, a roditeljima djece do 15. godine starosti, za svako dijete isplaćen je maksimalni neoporezivi iznos od 600,00 kuna po djetetu.
Ovakvim povećanjem plaća i drugim ugovorenim materijalnim pravima radnika, nakon dugo godina stagniranja, zbog stečaja i poslijestečajnog oporavka kada je veći fokus bio na investicijama u objekte, a manje u kadrove, Jadran d.d. Crikvenica se približio plaćama radnika većih turističkih kompanija u Hrvatskoj. Da nije bilo pandemije, uvjereni smo da bi plaće radnika, ali i uvjeti rada bili još i bolji.
Nakon uspješne provedene privatizacije od strane mirovinskih fondova, od male kompanije sa malo kvalitetnih hotela Jadran je postala velika turistička kompanija sa objektima duž cijele Jadranske obale od Umaga, Krka, Crikvenice, Novog Vinodolskog do Baškog polja.
U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije zadovoljni smo postignutim dogovorom, posebno u okolnostima novonastalih okolnosti u Europi. Očekujemo da će sezona ipak biti dobra, te vjerujemo da je ovo samo početak iskoraka u značajnijem povećanju plaća i drugih materijalnih prava, te da je Jadran d.d. napokon postala prepoznatljiva i poželjna kompanija ne samo za turiste, već i za radnike.