Zatražen sastanak sa županom zbog ugroženog jedinstva vatrogasaca

zupan valterflegobruno bulic

Predsjednik SIKD-a Bruno Bulić u dopisu upućenom 18. studenog ove godine od istarskog župana Valtera Flega zatražio je sastanak na temu jedinstva istarskih vatrogasaca koje je, po ocjeni Sindikata, sve ugroženije. U zahtjevu je također predloženo da se na sastanak pozove predsjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije.

U obrazloženju zahtjeva župana se podsjeća da je, sa ciljem osiguranja jednakosti vatrogasaca na istom zadatku, kolektivno pregovaranje za sve vatrogasne postrojbe u Istri nešto oko čega su se prije više od deset godina složili i Vatrogasna zajednica Istarske županije i Sindikat. Praksa je da se vatrogasne postrojbe, kod požara otvorenog prostora, ispomažu na terenu pa čak i onda kada se ne radi o njihovom međugraničnom području. Nažalost, zbog izdvojenih aktivnosti po postrojbama koje ugrožavaju prije više godina postignutu jednakost, Sindikat upozorava da se približava situacija u kojoj se Istarska županija neće više moći isticati jedinstvenošću na razini vatrogastva, s posljedicama koje će u tom slučaju biti nezaobilazne.

Sve je započelo 2002. godine utvrđivanjem teksta prvog Kolektivnog ugovora koji je upućen u svih sedam postrojbi na usvajanje. Sva su Upravna vijeća prihvatila predloženi Kolektivni ugovor osim u slučaju Poreča, gdje se inzistiralo na njegovom potpisivanju na određeno vrijeme, odnosno na dvije godine. Do 2010. godine sve se poštivalo te se, opet zajednički, donijelo i nekoliko izmjena prvobitnog teksta Kolektivnog ugovora.

Od tada do danas sve je više razlika među pravima vatrogasaca, naročito u materijalnom dijelu. Poreč ne isplaćuje ni regres ni božićnicu, ali su, mimo koeficijenata utvrđenih Kolektivnim ugovorom, samostalno voditeljima smjena i voditelju računovodstva znatno povećali koeficijente složenosti poslova. Buzet i Pazin umanjuju osnovicu za obračun plaća, ali u obimu i na način kao i ostalim proračunskim korisnicima. Sve do sada nadmašio je posljednji slučaj namjere otkazivanja Kolektivnog ugovora u Umagu zbog sindikalnog neprihvaćanja umanjenja prava radnika za preko 25%.