Veće plaće za radnike Valamar Riviere

valamar Diamant

Hotel Diamant

Uprava Društva Valamar Riviera Poreč i sindikati potpisali su 25. studenog Anex Kolektivnom ugovoru kojim se plaće radnika od 01.11.2014. povećavaju za 1,5%, a od 1. lipnja 2015. godine za dodatnih 1,5%. Najniža osnovna plaća, za koeficijent 1 koja se množi pripadajućim koeficijentom, iznosit će 3.471,85 kuna.

Iako je postotak povećanja plaće naizgled mali, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije zadovoljan je postignutim dogovorom. Prije svega jer su zaokruženi pregovori za materijalna prava u 2014. godini, ali i dogovorena plaća za 2015. godinu, čime je Valamar Riviera postala prva kompanija u turističkoj djelatnosti koja je dogovorila povećanje plaća i za narednu godinu. Osim povećanja plaće, socijalni partneri su dogovorili i druga materijalna prava za 2014. godinu: božićnicu u iznosu od 1.300,00 kuna koju će dobiti svi zaposleni na dan 01.12.2014. godine, uključujući i preko 1000 sezonskih radnika, dar u naravi u visini neoporezivog iznosa (400,00 kuna), 600 kuna po djetetu radnicima koji ostvaruju pravo na poklon djetetu do 15. godine starosti. U listopadu je, u skladu s Kolektivnim ugovorom, radnicima isplaćen i regres za godišnji odmor u visini 52,00 kune po danu godišnjeg odmora, a s plaćom za mjesec srpanj i jednokratni dodatak na plaći u iznosu od 300,00 kuna.

U situaciji kada se, u širem, ali i bližem okruženju, sindikalne aktivnosti svode na borbu za isplatu neisplaćenih plaća, očuvanje radnih mjesta ili zadržavanje postojećih materijalnih prava, ovakvi dogovori pružaju optimizam u bolju budućnost. Iako SIKD često ističe da se od turizma ne može živjeti 12 mjeseci, činjenica je to jedina gospodarska djelatnost koja ostvaruje dobre poslovne rezultate, koja zapošljava veliki broj radnika, koja puni državni proračun i u kojoj se plaće radnika povećavaju iz godine u godinu. Valamar Riviera kao najveća turistička kompanija u Hrvatskoj koja prolazi proces restrukturiranja pokazala je da, osim u veličini, može biti i prva po socijalnom dijalogu. U SIKD-u očekuju da će se i s novom Upravom nastaviti dobar socijalni dijalog u cilju unapređenja položaja radnika