Skup u Plavoj laguni

skup plavalaguna

U Plavoj Laguni 22. rujna 2017. održan je Skup radnika. Iako je Skup bio posjećeniji u odnosu na protekle skupove, s obzirom na otvorene teme, posjećenost još uvijek nije zadovoljavajuća.
Izuzetno dobrim rezultatima pohvalio se predsjednik Uprave Neven Staver koji je ovogodišnju turističku sezonu nazvao izvanrednom. Plava Laguna je u razdoblju od osam mjeseci ove godine ostvarila gotovo 2 milijuna noćenja, odnosno 7,2% više u odnosu na isti period prošle godine. Porast u čvrstim objektima iznosi 7,4%, dok je u autokampovima to 6,9%. Porast je osjetan i na broj dana popunjenosti sa prošlogodišnjih 95,5 dana na 102,3 dana. Rezultat fizičkih pokazatelja odražava se i na financijske rezultate. Poslovni prihodi porasli su za 9%; rashodi za 5%; EBITDA za 8%, a dobit prije oporezivanja za 21%. Troškovi osoblja porasli su za 9,1%, a produktivnost za 2,8%. Prosječna bruto I plaća za promatrano razdoblje iznosi 8.779 kuna i za 9,5% je veća od prosjeka RH i 14,2% veća u odnosu na prosjek djelatnosti. Informirao je prisutne i o značajnim ulaganjima izvršenim u ovoj godini, ali i o planiranim investicijama za slijedeću sezonu. Svakako kao najznačajnijim ocjenjuje politiku zapošljavanja, koja je u skladu i s trenutnom situacijom, ali i dugogodišnjim prijedlozima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije o većem zapošljavanju na neodređeno vrijeme. Za 2018. godini ima se namjeru sklopiti 54 ugovora na neodređeno vrijeme i 25 u Istraturistu koji se od 1. siječnja pripaja Plavoj Laguni, 91 ugovor za trajnog stalnog sezonca (+143 u Umagu), 164 ugovora za stalne sezonske poslove na 3 godine (+275 u Umagu), te su upućena 232 pisma namjere za zapošljavanje u 2018. godini (630 u Umagu).
Skupu se obratila i predsjednica odbora za turizam SIKD-a Marina Cvitić koja je čestitala svim radnicima na ovogodišnjim izvanrednim rezultatima. Naglasila je kako je ova sezona s aspekta radnika, unatoč stavu poslodavaca kako se radi o rekordnoj i veoma uspješnoj sezoni, jedna od najgorih, ponajviše zbog obujma posla uzrokovanog nedostatkom radnika. Ne čudi da produktivnost nije na očekivanoj razini, obzirom na veliku fluktuaciju radnika zbog čega su stalni, ali i sezonski radnici morali na svojim leđima nosit teret nedostatka radnika. Naglasila je da su za nedostatak radnika u turizmu, odgovorni poslodavci jer riječ je o problemu koji nije nastao preko noći i neće se preko noći ni riješiti. Biti će potrebno mijenjati dugogodišnji nekorektan odnos prema radniku, na način da se poslodavci počinju prilagođavati potrebama radnika, a ne obratno kao do sada. Promjenom odnosa prema radnicima, povećanjem njihovih materijalnih prava, poboljšanjem smještaja za radnike, postepeno će se rješavati i taj problem nedostatka radnika.

Upozorila je i na diskriminaciju domicilnih radnika u odnosu na radnike kojima je osiguran smještaj i prehrana koja se dešava zbog poreznih propisa, a o čemu su predstavnici SIKD-a razgovarali s resornim ministrom kojemu su ponudili i rješenje. U rješenju koje je predstavljeno Ministarstvu nitko ne bi bio na gubitku, ni poslodavac niti država, a spomenutim poreznim rasterećenjima, prema sindikalnim izračunima, otvorio bi se prostor za povećanje plaća od 7%. U svojoj diskusiji skrenula je pozornost i na stagniranje plaće u Plavoj Laguni, naglasivši kako je na skupovima uvijek tvrdila kako je ovo poduzeće sa najboljim kolektivnim ugovorom i najboljim plaćama. Danas i dalje stoji konstatacija kako je ovo poduzeće s najboljim kolektivnim ugovorom, no za plaće se, unatoč spomenutim brojkama, ne usudi tvrditi. Obzirom na ostvarene rezultate poslovanja, obzirom na aktualni problem nedostatka radnika, za iduću godinu očekuje lakše pregovore i veće povećanje plaće.