Priopćenje: Osvrt na 2014.

sretni blagdani

U organizacijskom smislu u 2014. godini za ovaj je Sindikat svakako najznačajnija bila promjena imena u Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije kojom je i kroz ime potvrđen program snažnijeg i organiziranijeg djelovanja na području cijele jadranske obale. Do sada se veći angažman na području Dalmacije uglavnom pokazao kroz nekoliko novih podružnica u turističkoj djelatnosti, ali naši ciljevi nisu usmjereni samo na članstvo iz turizma, već i na članove iz drugih djelatnosti koje tradicionalno „pokriva" SIKD – iz komunalne ( komunalna poduzeća), brodogradnje, predškolskog odgoja, socijalne skrbi. Dosadašnji kontakti u Dalmaciji, na temelju izraženog interesa potencijalnog članstva, ukazuju da ćemo tamo imati dosta posla. Uredi u Splitu, a vjerojatno i Zadru naše su programske zadaće za iduću godinu.
Novi Zakon o radu, promjene i niz novih nedorečenosti koje je on donio, koje će još više zakomplicirati život svima, i sindikatima, i poslodavcima i radnicima, i pravosuđu, nažalost, potvrdio je da se najgore promjene za radnike i njihova prava događaju upravo u vrijeme vlada koje se nazivaju socijaldemokratskim pa bi kao takve trebale promovirati socijaldemokratske vrijednosti socijalne države i društva. Umjesto toga, s opravdanjem „pravednog" i jedinog ispravnog tržišnog sustava, ustoličuju najgori neoliberalizam. Posljedicama svjedočimo: uništeni stupovi društva – zdravstveni i mirovinski sustav, rastureno gospodarstvo, rasprodaja onog što je još preostalo nakon dvadesetogodišnje pljačke onog što su generacije stvarale, a čega je očigledno bilo dosta.
Razjedinjena sindikalna scena, nepostojanje socijalnog dijaloga - nisu slučajnost koja pogoduje svim razinama vlasti i upravljanja – od općinske, gradske, županijske do nacionalne. Socijalno partnerstvo je i dalje floskula bez pokrića.
Nakon pet godina sudovanja pravomoćnom sudskom presudom u korist Sindikata okončan je spor u kojem je pulska Herculanea pod pritiskom osnivača Grada Pule odnosno gradonačelnika tužila Sindikat za nezakoniti štrajk 2009. godine, pokrenut zbog neisplaćivanja božićnice radnicima. Nažalost, iako je jasno da se na neodgovoran način nepotrebno troše novci građana, tu nije kraj: nakon Herculanee, drugi gradski komunalac Pulapromet, usprkos gubicima koje im stalno mora sanirati Grad odnosno građani, ide istim putem tužbe i trošenja tuđeg novca za istu stvar nezakonitog štrajka solidarnosti – u veljači nas tako čeka novo ročište.
SIKD je usprkos „žgambetama" na svakom koraku, bilo od poslodavaca, bilo od politike u javnosti uvijek nastojao iznositi probleme. Uz zahtjeve za inspekcijskim nadzorima nadležnim institucijama, radi zaštite interesa kako radnika tako i društva, Vladi RH, Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom upućeno je više pisama s apelima i upozorenjima na probleme u tvrtkama koje su se našle u stečajnim ili predstečajnim problemima ili su bile izložene štetnim procesima restrukturiranja temeljenim najviše na otpuštanju radnika. Aktivno je SIKD tako bio uključen u rješavanje problema Jadrana Crikvenice ( koji je uspješno izašao iz stečaja), Novog Resorta i Hotela Novi, Cluba Adriatic, Uljanika TESU, 3. Maja, 3.maja TIBO, MID-a, Liburnia riviera hotela.