ODRŽANA KOORDINACIJA SINDIKALNIH POVJERENIKA JAVNIH VATROGASNIH POSTROJBI IZ ISTRE

U petak 09. siječnja ove godine u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Umag održana je koordinacija sindikalnih povjerenika svih sedam postrojbi sa područja Istarske županije. Pored povjerenika sastanku su prisustvovali predsjednik Sindikata Bruno Bulić te voditelji ureda Rajko Kutlača i Darko Vidmar.

Raspravljalo se o poziciji i stavovima sindikata nakon što se jednakost u pravima i obvezama istarskih vatrogasaca počela gubiti uslijed sve učestalijih traženja osnivača za izmjenama odredbi Kolektivnog ugovora. Bio je to jedinstven primjer njihove jednakosti na području cijele Hrvatske, riješen Kolektivnim ugovorom još od 2003. godine.

Kao najbolji dokaz razbijanju takvog jedinstva istarskih vatrogasaca je Odluka Upravnog vijeća o raskidu Kolektivnog ugovora za radnike u JVP Umag. Po tom je pitanju zaključeno kako će se, zbog nastalog kolektivnog radnog spora, pokrenuti postupak mirenja koje je zakonski uvjet prije početka štrajka. Ukoliko predloženo mirenje ne bi dalo rezultata, odnosno poslodavac ne pristupi na novo pokrenutim kolektivnim pregovorima otvara se mogućnost organiziranja štrajka. U tom bi se slučaju u ostalih šest vatrogasnih postrojbi započelo sa štrajkom solidarnosti. Paralelno sa time u umagu bi se organizirao prosvjedni skup svih istraskih vatrogasaca kojim se želi upozoriti na važnost ove struke te uvjet njihovog jedinstva kada rade na istom požarištu.