Skupovi u Maistri

maistra skup

U Maistri su 18. svibnja 2016. godine održani skupovi radnika kojima su prisustvovali i predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić i Marina Cvitić. Za radnike iz Vrsara Skup je održan u hotelu Pineta, a za radnike iz Rovinja u hotelu Eden. Nažalost premali broj radnika koji su se odazvali pozivu za skupove nije obeshrabrio predsjednika Radničkog vijeća i predsjednika Uprave da podnesu iscrpne izvještaje o poslovanju tvrtke odnosno o aktivnostima Radničkog vijeća u zaštiti interesa radnika.
Maistra je od 2005. godine u velikom investicijskom zaletu; uloženo je oko 2,5 mld kuna, a samo u 2015. godino u investicije je uloženo 160 mln kuna. I u daljnjem periodu do 2018. planiraju se značajna ulaganja. Maistra će se širiti izvan Rovinja i izvan Vrsara, u nekretnine koje su u vlasništvu Croatia osiguranja, ali i u akvizicije u HR. Danas je 66% objekata Maistre s 4 i 5 *, do 2018. plan je da bude 72%, a do 2012. godine bilo ih je tek 7%. Ubrzo će biti okončani dugogodišnji spor s općinom Vrsar, što će omogućiti ulaganje i u Vrsaru. U 2015. godini porastao je prihod, što je rezultat, većim dijelom, povećanja prosječne cijene koja je sa 190 kn porasla u 2015. godini na 203 kn; profitabilnost je sa 37% povećana na 39%, a dobit sa 75 mln kuna na 102 milijuna. I ove godine se ponovno očekuje porast prometa te dobra turistička sezona - zaključio je predsjednik Uprave Tomislav Popović. Usprkos tome što je na skupovima bilo malo prisutnih radnika, bilo je puno pitanja koje su radnici dostavili predsjedniku Radničkog vijeća, ali i sami radnici su ukazali na tolike nelogičnosti i moguće nepravilnosti da ni predsjednik Uprave Tomislav Popović ni direktorica ljudskih potencijala Tina Turk Lupieri nisu na neke znali odgovoriti. Posebno se to odnosilo na visinu koeficijenta koji se nerijetko povećavaju bez jasnih kriterija; daju se viši koeficijenti sezonskim radnicima koji se prvi puta zaposle, ali ne i radnicima koji su ili stalni ili rade jako puno sezona; o mogućnosti napredovanja, edukacije, organizaciji posla, obavještavanju radnika o rasporedu unaprijed; zapošljavanju, mogućnosti rješavanja prijevoza radnika do određenih hotela gdje nema autobusne linije. O navedenim problemima ukazali su iskreno, bez gorčine, kako stalni tako i sezonski radnici i to svih profila: od radnika na sportu, sobarica, radnika u kuhinji ili restoranu. Predstavnici poslodavca strpljivo su odgovarali na sva postavljena pitanja, objašnjavali proceduru oko zapošljavanja, dodjele većih koeficijenata radnicima, odnosno napredovanja. Međutim, iz rasprave radnika koja je tekla spontano, nedvojbeno proizlazi da svi rukovodioci ne poštuju proceduru poslodavca pa su predstavnici poslodavca naglasili da svaki radnik koji smatra da je oštećen bilo po osnovi koeficijenta, bilo po osnovu napredovanja ili zapošljavanja, ukoliko problem ne riješe s neposrednim rukovoditeljem ili direktorom objekta, mogu zajedno s predsjednikom Radničkog vijeća doći do gđe. Tine Turk Lupieri, direktorice ljudskih potencijala.

Opširnije:Skupovi u Maistri

Osnovica za obračun osnovne plaće iz Kolektivnog ugovora ugostiteljstva povećana za 1,3%

Socijalni partneri u sektoru ugostiteljstva i turizma sklopili su Dodatak I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva( NN 121/15) koji je Odlukom ministra ( NN 134/15 ) proširen na sve poslodavce i radnike u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, kao što je Odlukom ministra o proširenju primjene ( NN 55/15) proširen i temeljni dokument Kolektivni ugovor ugostiteljstva ( NN 44/15). Navedenim Dodatkom, kao najinteresantnije pitanje, uređen je način utvrđivanja osnovice za obračun osnovne plaće za najjednostavnije poslove te utvrđivanje kriterija kojima će se obavljati njezina korekcija na godišnjoj razini, kao i utvrđivanje najniže osnovne plaće za tipična zanimanja/poslove u djelatnosti kao što su npr. poslovi sobarice, pomoćnih radnika u različitim procesima rad djelatnosti u turizmu, konobara, kuhara, recepcionara i sl.

Kriteriji temeljem koji se mijenja iznos najniže osnovne plaće za najjednostavnije poslove, kao i iznos osnovne plaće za tipična zanimanja/ poslove u djelatnosti su: - kretanje indeksa potrošačkih cijena,
- kretanje prosječnih bruto plaća u Republici Hrvatskoj
- i ostala ekonomska kretanja u djelatnosti pružanja usluga smještaja i pripreme i usluživanja hrane.

Između predstavnika Sindikata (STUH i SIKD), te HUP-Udruge Ugostiteljstva i turizma dogovoreno je povećanje dosadašnje osnovice za obračun plaće s 2863,08kn na 2.900,30kn što iznosi povećanje od 1,3%, ili 37,22 kn, dok se osnovna plaća za drugu i treću grupu složenosti poslova iz članka 18. Dodatka I povećava za isti postotak i iznosi 3.480, 35kn,( povećanje za 44,66kn) odnosno 4.205,43kn ( povećanje za 53,97kn), o čemu je potpisan i Sporazum o izmjeni dodatka I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva. Navedeno povećanje plaće primjenjuje se od 1. svibnja 2016. godine.
Ovakvim dogovorom socijalnih partnera osnovna plaća povećana je samo temeljem kriterija povećanja prosječne plaće u Republici Hrvatskoj dok ostala dva kriterija nisu bila ključna za određivanje njezinog iznosa.

Kako su već prethodna dva akta (KU ugostiteljstva i Dodatak I KU) socijalnih partnera Odlukama ministra proširena u primjeni, potpisnicu Sporazuma su uputili Ministarstvu rada i mirovinskog sustava prijedlog za donašanje Odluke o proširenoj primjeni Sporazuma o izmjeni Dodatka I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva.

Sindikalna inicijativa za izmjenu KU u LRH

lrh novilist

U Društvu Liburnia Riviera hoteli d.d. već duže vrijeme plaća se povećava u skladu s porastom prosječne plaće RH u prethodnoj godini. Temeljem takvih statističkih pokazatelja, od 1. svibnja 2016. godine plaća bi se trebala povećati za 1,3%. Iako je poslodavac je do sada odbijao svaku inicijativu za veće povećanje plaće, na inicijativu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, sindikati su i ove godine zatražili povećanje plaće iznad statističkih pokazatelja. Zahtjev je obrazložen činjenicama da su se u prethodnih nekoliko godina značajno poboljšali rezultati poslovanja, da plaće u Društvu stagniraju i da su niže u odnosu na okruženje, da postoji problem radne snage, te da će poslodavac s takvim plaćama teško konkurirati na tržištu rada. Osim povećanja plaće, sindikati predlažu da se u Kolektivnom ugovoru utvrdi vrijeme i način isplate božićnice, jednokratnog dodatka na plaću i dar u naravi kako ne bi bilo proizvoljnog ili samoinicijativnog određivanja datuma, temeljem kojih se određeni broj radnika (sezonskih) neopravdano izuzima iz isplate. Također se predlaže drugačije definiranje godišnjeg odmora, odnosno usklađivanje s Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva kako bi svi radnici imali ista prava u pogledu godišnjeg odmora.
S obzirom da se u svim turističkim kompanijama socijalni partneri dogovaraju o tome u Sindikatu ne vide razlog da tako ne bude i u Liburniji. Ove godine, inače, već je dogovoreno povećanje plaće u gotovo svim turističkim kompanijama u Istri i to od 3% do 4%.
Očitovanje poslodavca na sindikalne zahtjeve očekuje se u kratkom roku, a na temelju transparentnih podataka o poslovanju i početak pregovora, odnosno socijalnog dijaloga u ovoj hotelskoj kompaniji.

Promjene u ocjenjivanju teških uvjeta rada u Uljaniku

dizelice otok

Usporedo s kolektivnim pregovorima koji u Uljaniku traju već nekoliko mjeseci, s predstavnicima sindikata poslodavac je otvorio i razgovore o prijedlogu novog modela dodataka za uvjete rada (tzv. OTUR). Inzistirajući na stavu da je utvrđivanje stanja i eventualnih promjena stanja na mjestima rada stvar struke, predstavnici SIKD-a tražili su od poslodavca da pismeno obrazloži sve prijedloge koji bi donijeli promjene, posebno one koji bi značili smanjivanje prava radnika. U nekim slučajevima, po argumentiranom mišljenju SIKD-a, štoviše, trebalo bi postojeća prava i povećati. Nakon bezuspješnih pokušaja (na nekoliko sastanaka) da se takvi pogledi uvaže, predstavnici SIKD-a odlučili su da više neće sudjelovati u tom poslu. Ostali sindikati su s poslodavcem parafirali predloženi novi model, nove tabele dodataka i novi naputak za utvrđivanje teških uvjeta rada, što je SIKD odbio učiniti.

Opširnije:Promjene u ocjenjivanju teških uvjeta rada u Uljaniku

Obilježen Dan 3.Maja

dan 3maj

 

 

 

 

 

 Članovi Izvršnog odbora podružnice BRODOGRADILIŠTE 3.MAJ Sindikata  Istre, Kvarnera i Dalmacije, zajedno s predstavnicima poslodavca i  sindikalnim kolegama drugih sindikata te braitelja, povodom dana  oslobođenja Rijeke, položili su 3.  svibnja vijence na spomenike poginulim  antifašistima u Drugom svjetskom  ratu te braniteljima koji su u  Domovinskom ratu dali svoj život za  samostalnost RH.

Opširnije:Obilježen Dan 3.Maja