Glas Istre: Uljanik TESU zbog ovrha i duga teško izlazi iz krize

tesu ilustracija

Uljanik TESU, društvo u vlasništvu RH, posljednjih pet godina grca u teškim problemima. Prethodni pokušaji privatizacije nisu uspjeli, a Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) prošloga je tjedna oglasio prodaju TESU-a.

Dugovi tvrtke prema bankama su riješeni, dugovi prema dobavljačima svedeni su na minimum, pronađena su nova tržišta, plasirani novi proizvodi, od kojih su neki prototipovi, te su otvorene mogućnosti budućih velikih poslova. Uz snažan ulazak u nišu malih hidrocentrala u cijeloj regiji, tu je i posao rekonstrukcije lokomotiva na ruskom i povezanom tržištu za koje je već izrađeno nekoliko sasvim specifičnih i posebnih agregata, gotovo unikatnih, a koji u praksi pokazuju izvrsne rezultate. Potencijal tog posla je rekonstrukcija 9.000 postojećih lokomotiva koje se moraju prilagoditi novim režimima rada, no problem TESU-a je neriješen status a aktualnim vlasnikom, a to je država.

Država koči

Član Uprave TESU-a Vladimir Potnar kaže da je za tvrtku prije nekoliko godina pronađeno kratkoročno rješenje, ali posao nikada nije završen.

- Tada smo uspjeli održati i očuvati tvrtku koja je realno bila u vrlo teškoj situaciji, s višemjesečnim kašnjenjem plaće, dugovima prema dobavljačima i bankama koji su premašivali godišnji prihod, krizom upravljanja, nedostatkom posla, ali i tradicijom, znanjem i radnicima koji su se htjeli boriti za svoje poduzeće i svoja radna mjesta, kaže Potnar.

TESU je tada imao dugovanja na ime poreza koja su stavljana u mirovanje jer se nisu mogla naplatiti. Od 2011. TESU ipak uredno isplaćuje plaću, doduše umanjenu zbog teškoća u poslovanju, i podmiruje porezne i druge tekuće obveze, ali dug iz ranijeg razdoblja je i dalje nepodmiren. Situacija je znatno otežana koncem 2013. nakon zahtjeva da se dug, koji se u međuvremenu dodatno podebljale kamate, počne otplaćivati. Budući da te anuitete TESU nije uspio otplaćivati i istovremeno održavati proizvodnju, Porezna uprava je počela prisilnu naplatu ovrhama. Ti su iznosi veliki i nije ih moguće podmirivati iz tekućeg poslovanja. Posljedično je došlo do blokade računa i kašnjenja s isplatom plaća. Potencijalni poslovni partneri s kojima je TESU mogao započeti vrlo značajne poslove analizirali su financijsko stanje u tvrtki i potom odustali od poslova.

Predsjednik Nadzornog odbora TESU-a i predsjednik Sindikata metalaca u Uljaniku Đino Šverko kaže da bez pronalaska zajedničkog jezika i rješenja s vlasnikom, državom odnosno Ministarstvom financija, Uljanik TESU nikako neće moći opstati.

- Ista će biti sudbina i njegovih 108 radnika i njihovih obitelji, koje će postati socijalni slučajevi. Podsjećamo da se radi o proizvodnom poduzeću koje je gotovo stopostotni izvoznik, napominje Šverko.

U firmi djeluju podružnice Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikata metalaca Hrvatske. U tijeku je postupak mirenja koji je stavljen u mirovanje, ali koje sindikati ovih dana namjeravaju prekinuti. - Moralna i sindikalna dužnost nam je pokrenuti akcije kako bi ukazali na velike egzistencijalne probleme u koje su dovedeni radnici. Imamo nekoliko primjera da oba supružnika rade u tvornici. Dakle TESU njihovoj obitelji duguje šest plaća, uskoro će biti i osam. Sazvana je sjednica štrajkačkog odbora koji će odlučiti o načinu na koji će radnici iskazati nezadovoljstvo, ističe Šverko.

Kako bi opisali svu apsurdnost situacije i posljedica ukoliko se ne pronađe rješenje, Šverko navodi samo neke detalje.

- Posljednjih godina, računajući od 2010. u kojim su napravljeni rezultati u prevladavanju krize, prihod se na godišnjoj razini povećavao. U 2014. Porezna uprava je na račun starog duga ovrhama tvrtki uzela dva i pol milijuna kuna. Radi se o iznosu od gotovo tri bruto plaće, upravo one koje radnicima nisu isplaćene za listopad, studeni i prosinac prošle godine. Još je gore što zbog situacije i blokade računa nismo u mogućnosti ni iz mogućih avansa samofinancirati proizvodnju. A posao s ruskim lokomotivama se razvija pa imamo upit za deset novih agregata, kao i značajan posao s Wartsillom, kazao je Đino Šverko.

Ulica i štrajk

Sindikalist Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te zamjenik predsjednika Nadzornog odbora TESU-a, pak tvrdi da su uvjereni da rješenje postoji.

- CERP je raspisao natječaj za prodaju TESU-a i, koliko nam je poznato, postoji vrlo zainteresirani potencijalni kupac. Realizacija kupoprodaje bi nam omogućila povrat dugova i korporativna jamstva za buduće poslove. Problem je da li TESU može dočekati taj trenutak. Može ukoliko s vlasnikom, odnosno institucijama uspijemo dogovoriti ritam otplate reprogramiranog poreznog duga, što bi nam omogućilo da dođemo do daha. Bez toga nema ni naplate duga, ni redovite mjesečne uplate, ni proizvodnog izvoznog poduzeća, ni 108 radnih mjesta u TESU-u, ni posla za poslovne partnere, naglašava Kutlača.

- Predugo traju obećanja kako će se riješiti situacija. TESU je poput zaliječenog, a neozdravljenog bolesnika kojem je uza sve probleme još i uskraćena terapija. Ne riješi li se u najskorije vrijeme vlasnički status TESU-a i ne zaustave se ovrhe radnicima, preostaje samo ulica i štrajk, zaključio je Kutlača. (Cristian Bruno GALIĆ)