istarski.hr: Benetton gasi proizvodnju u Labinu i otpušta svih 159 radnika!

benetton labin

Benetton će najkasnije do 31. srpnja ugasiti svoj pogon u Vinežu kraj Labina i otpustiti svih 159 zaposlenih, doznajemo od Marine Cvitić, voditeljice labinskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

„Razgovor s predstavnicima tvrtke Olimpias, koja je vlasnik proizvodnog dijela tvrtke Benetton, održali smo 12. veljače. Zbog pada prodaje pala je i potreba za proizvodnjom, pa su najavili gašenje pogona do 30. lipnja, najkasnije 31. srpnja. Kažu da su u Hrvatskoj mogli birati između pogona u Osijeku i pogona u Labinu, a odlučili su se za labinski jer je manji i kasnije je otvoren", objašnjava Cvitić.

Sindikat se založio za veće otpremnine radnicima od zakonski predviđenih, odnosno zatražili su otpremnine od jedne plaće po godini staža umjesto minimalne jedne trećine po godini staža. Poslodavci su odgovorili da će razmisliti o tome.

„Koliko mi je poznato, Grad Labin je Benettona prvih nekoliko godina oslobodio plaćanja komunalne naknade, pa bi bilo dobro da sada gradonačelnik urgira kod vlasnika za dostojanstvene otpremnine zaposlenima", kaže Cvitić.

O mogućem gašenju pogona na Vinežu počelo se nagađati prije dvije godine kada je opala proizvodnja, a dio radnica je bio na čekanju, tijekom kojega su ipak dobivale plaću. Uz daljnje smanjivanje proizvodnje sada slijedi prevoženje strojeva u Osijek i dijeljenje otkaza, odnosno odrađivanje otkaznih rokova. (Robi Selan)