istarski.hr SINDIKAT ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE: 'Nemojte odgovornost za budućnost Uljanika prebacivati na radnike'

lg 50472 cv

"Svi dosadašnji događaji i sve informacije koje imamo u Sindikatu upućuju na najgori scenarij, scenarij u kojem Uljanik ne može preživjeti, čak ni na način da se cijeli Arsenal diversificira, iz razloga što su glavni dionici Programa restrukturiranja, a to su Vlada RH, Uljanik i strateški partner, još daleko od finalnih dogovora koji bi omogućio rješenje.", rekla je predsjednica SIKD-a Marina Cvitić na konferenciji za novinare 1. listopada.

"Vlada RH koja bi u Programu restrukturiranja Uljanika trebala sudjelovati sa 50% ulaganja ne pokazuje interes za rješavanje ovog gorućeg problema. To sve upućuje da se premjer Plenković drži izjave, sa sastanka s predstavnicima sindikata u vrijeme održavanja prosvjeda u Zagrebu, kada je nedvosmisleno rekao kako s ovom Upravom neće razgovarati o Planu restrukturiranja. Valjda zbog toga, na prošlotjednom sastanku u Zagrebu s predstavnicima Uprave Uljanika i 3. maja te s predstavnicima jedinica lokalne samouprave nije bio ni premjer Plenković, ali ni ministri zaduženi za ovaj resor. To dovoljno govori koliko se Vlada zalaže za „brzo" rješavanje problema Uljanik.", poručila je.

"Činjenica je da se na tri dopisa, koja su uputili predstavnici sindikata koji djeluju u Uljaniku predsjedniku Vlade Andreju Plenkovići i Ministru gospodarstva Darku Horvatu, ni na jedan nisu odgovorili, a u svim pismima se traži jasno očitovanje: 1) da li Vlada i resorno ministarstvo smatra da je brodogradnja strateška grana, 2)postoji li, osim već dostavljene ponude i strateškog partnera Kermas Ulaganja , drugih zainteresiranih investitora za brodogradnju, odnosno Uljanik, te 3) da Vlada predloži svog člana u Nadzorni odbor koji bi se imenovao sudskom odlukom.", istaknula je Cvitić.

"Činjenica da ne odgovaraju na očajne dopise radnika govori sama za sebe. Očito je da brodogradnja nije strateška djelatnost ove Vlade, a nije ni industrija. S druge strane, Uprava Društva i jedinice lokalne samouprave razmišljaju zatražiti izjašnjavanje radnika o tome što žele na prostoru Uljanika. Takve ideje su sumanute i licemjerne. Umjesto da preuzmu odgovornost za sve ono što su do sada napravili i za budućnost Uljanika, oni odgovornost za ono što se može desiti žele prebaciti na radnike, što je krajnje neodgovorno! Ako takva ideja o izjašnjavanje bude i realizirana, SIKD će pozvati radnike da to bojkotiraju.

Ne mogu se oteti dojmu da jedinice lokalne samouprave pokušavaju uvući u igru sindikate i radnike kako bi bili suučesnici prljavih igara temeljem kojih će se ostvarivati davno zacrtani plan. Plan u kojem tu više neće biti brodogradilišta. Samo oni koji ne znaju proces izgradnje broda mogu misliti da bi se mogao izgraditi brod na prostoru na kojem je u strateškom planu predviđeno brodogradilište.

Zbog izostanka jasnog i nedvosmislenog stava Vlade RH stvara se dojam da između dva zla treba izabrati manje zlo tj. da se prihvati plan restrukturiranja s Kermas ulaganjem jer u protivnom slijedi stečaj. Stečaj će biti samo ako to žele sudionici ovog Programa restrukturiranja (Vlada, Uprava i strateški partner uz podršku lokalne politike). To neće biti u interesu radnika, ali je činjenica da će tada „strateški partner" s manje novca realizirati svoj Plan. Možda je i to nečiji plan? U svim tim planovima radnici neće učestvovati i osuđujemo sve one koji takvu opciju predlažu.", poručila je Cvitić.