novilist.hr NOVI POSTUPAK SKLOPLJENA PREDSTEČAJNA NAGODBA ZA MiD »Motori i dizalice« pred privatizacijom?

3majulaz mid

Predviđen je otpis 70 posto vjerovničkih potraživanja, a ostalih 30 posto bi se isplatilo u roku od četiri godine. U postupak predstečajne nagodbe MiD je ušo sa 154,4 milijuna priznatih tražbina vjerovnika

Orjana ANTEŠIĆ
Radnici MiD-a su, zbog situacije u tvrtki, u veljači stupili u štrajk * Foto: V. KARUZARIJEKA » Na Trgovačkom sudu u Rijeci jučer je sklopljena predstečajna nagodba za riječku tvornicu »Motori i dizalice«. Riječ je o ponovljenom postupku s obzirom na to da je prethodnu predstečajnu nagodbu MiD-a ukinuo Visoki trgovački sud u svibnju prošle godine. Sada valja pričekati da prođe žalbeni rok i odobrena nagodba postane pravomoćna, čime bi bio otvoren put ka uspješnom okončanju privatizacije ove tvornice brodskih motora kao konačnom rješenju njezinog daljnjeg opstanka.

Dokapitalizacija

Sklopljenom nagodbom za MiD predviđen je otpis 70 posto vjerovničkih potraživanja dok bi se ostalih 30 posto tražbina isplatilo u roku od četiri godine. U postupak predstečajne nagodbe ova je bivša trećemajska tvornica ušla sa 154,4 milijuna priznatih tražbina vjerovnika. Po visini svojih potraživanja, apsolutni primat među ukupno 157 vjerovnika ima finska Wärtsilä, po čijoj licenci MiD već desetljećima proizvodi sporohodne brodske motore. U trenutku otvaranja predstečajne nagodbe MiD-a prije pune dvije godine, u travnju 2013., Wärtsilina potraživanja iznosila su čak 100,4 milijuna kuna.
Kako doznajemo od sutkinj
Plaća za prosinac još nije stigla

Svo ovo vrijeme radnici MiD-a, doznajemo od sindikalistice Bosiljke Zlojutro, još uvijek iščekuju plaću za prošli prosinac. Zadnje informacije koje su dobili od direktora Tomislava Bukše, prenosi sindikalistica, idu u pravcu da će im moguće biti isplaćena idući tjedan. Ne bude li tako, iz ovog sindikata najavljuju da će ponovno aktivirati štrajk iz veljače ove godine s obzirom na to da ga formalno nisu prekinuli već samo stavili u mirovanje.
e Daniele Korlević, za prihvaćanje financijskog plana restrukturiranja i predstečajnu nagodbu MiD-a glasali su vjerovnici čije ukupne tražbine iznose 128,78 milijuna kuna što je više od dvije trećine ukupnih priznatih potraživanja vjerovnika.
Prema obrazloženju koje smo dobili s riječkog Trgovačkog suda, preduvjet za ovu predstečajnu nagodbu provedena je dokapitalizacija MiD-a, koju je provela država odnosno CERP i to sa 79 milijuna kuna. Umjesto nekadašnjih 13 milijuna kuna, temeljni kapital MiD-a na zadnjoj je Skupštini društva povećan na 92 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima koje je država odnosno CERP u protekle dvije godine kanalizirala u ovu tvornicu, a trebali su poslužiti za njezino restrukturiranje i ozdravljenje.

Očekivano

Za radnike jučer sklopljena predstečajna nagodba u jednu je ruku očekivana, utoliko jer su se takvom ishodu svi nadali. Tamošnja povjerenica Sindikata metalaca Bosiljka Zlojutro ocjenjuje kako je ovime riješena i posljednja prepreka za Uljanikovo preuzimanje MiD-a, čime bi se ova tvornica vratila pod okrilje trećemajskog brodogradilišta. Iz Uljanik grupe, podsjetimo, na posljednjem su privatizacijskom natječaju jedini dala obvezujuću ponudu za kupnju ovih pogona. Za očekivati je da će ovih dana i tjedana, nakon što predstečajna nagodba postane pravomoćna, postupak preuzimanja i kupoprodaje MiD-a između države i Puljana ići prema svojoj finalizaciji.