regionalexpress.hr Za sutra najavljen štrajk TESU-a

SIK Rajko Kutlaca

TISKOVNA KONFERENCIJA SINDIKATA ISTRE I KVARNERA
Strpljenje radnika TESU-a i povjerenje u državne institucije došlo je do kraja. Odnos birokratskih debelokožaca i njihova nebriga za živote ljudi zaista ne zaslužuje drugo no osudu i prozivke na svim razinama. TESU nije Društvo koje traži milostinju i održavanje. TESU je društvo koje traži razumijevanje da od svojeg rada može živjeti. Na žalost to se u ovoj Državi očito niti cijeni niti prepoznaje. Već više mjeseci traje nesvakidašnje strpljenje radnika koje proizlazi iz uvjerenja i povjerenja u svoje mogućnosti, ali i rješenja koje će im dati da žive. Sukus je to tiskovne konferencije Sindikata Istre i Kvarnera, na kojoj je govorio voditelj pulskog SIKD-a Rajko Kutlača.

Posljednju plaću radnici TESU-a su dobili za polovicu studenog prošle godine. U međuvremenu im je vlasnik, a to je Republika Hrvatska, ovrhama uzela četiri plaće. Upravo one četiri koje im nisu isplaćene. Da bude još gore onemogućila im je financiranje proizvodnje. Sada, kada je podnesen zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe umjesto otvaranja mogućnosti tromi birokrati zavlače provođenje zakonskih mjera i radnike TESU-a guraju u očaj i prema očajničkom ponašanju.

Kako kažu u sindikatu, zahtjev za pokretanjem predstačejne nagodbe podnesen je 18. ožujka 2015. godine kada je podnesen i zahtjev za privremenu mjeru koja treba skinuti sve ovrhe sa računa društva i omogućiti mu da diše. Zakonski rokovi za donošenje odluka o prihvaćanju prijedloga su najduže osam dana, a odluke o privremenim zaštitnim mjerama se moraju donijeti odmah. Na žalost rješenje o prihvaćanju pokretanja predstečaja je objavljeno neki dan, a sa jučerašnjim danom još uvijek nisu skinute blokade računa društva. Dakle umjesto odmah, od zahtjeva do mjera je prošlo već 21 dan u kome društvo ne može raditi.

Da stvar bude još gora, ističe Rajko Kutlača, od CERP-a sa datumom 27. ožujka 2015. dobivamo ultimativne zahtjeve zašto ne pokrećemo predstečajnu nagodbu iako su obaviješteni o tome. Tko je tu lud i tko s kim ne komunicira? Jedino je sigurno da cijenu plaćaju porodice ovih radnika. CERP ide tako daleko da dovodi u pitanje raspisivanje drugog kruga privatizacije.

U SIKD-u podsjećaju da je privatizacija nasušna potreba koja znači preživljavanje TESU-a, da se na prvi krug javio Uljanik i sada CERP ne zna da li da raspiše drugi krug, a imaju osjećaj da se tuđi odnosi lome na leđima radnika TESU-a. Jučer je prema CERP-u od strane Uprave upućen dopis u kojem se skreće pozornost o pokrenutoj predstečajnoj nagodbi i inzistira se na otvaranju drugog privatizacijskog kruga.

Ma kraju je Rajko Kutlača izričito kontatirao da se ide u štrajk: ''Valjda će se u ovoj državi naći netko kome je stalo do opstanka proizvodnog izvoznog poduzeća sa ugovorenim poslovima višegodišnjeg trajanja i 107 zaposlenih ljudi. Ili možda nije? Radnici, očajni stanjem i kašnjenjem četiri i pol plaće više ne žele stajati mirno. Žele da se o njihovoj situaciji i odnosu prema njima javno progovori pa sutra od 07 do 11 sati organiziraju ŠTRAJK UPOZORENJA jasno pokazujući da ne žele dovesti u pitanje svoj proizvod i isporuke kupcima već skrenuti pažnju ljudima i institucijama što im se radi. U TESU-u radi 30-ak branitelja koji govore kako će negdje, bilo gdje,raširiti svoj šator jer će se samo na taj način obratiti pažnja na njihovo stanje. Koliko god to bilo apsurdno pokazuje očaj tih ljudi. Pozivamo institucije koje provode predstečaj da pomaknu duboko stacionirane dijelove iz stolica i požure sa rješavanjem ovog postupka. Također pozivamo CERP da ODMAH raspiše drugi krug privatizacije. Vjerujemo kako Uljanik stoji iza svoje neobvezujuće ponude i da će dati i konačnu ponudu za kupovine TESU-a kako bi zajedno, u zajedničkom prirodnom okruženju nastavili raditi. Sutrašnji štrajk neka svi shvate ozbiljno. Bolje da ojađeni radnici rade i žive od svog rada nego da hodaju ispod prozorima državnih institucija i traže socijalnu pomoć. Zar nam to treba? Pustite nas da živimo od svog rada, glavni je zahtjev radnika TESU-a. ŠTRAJK!!!. (REX)