glasistre.hr Radnici TESU-a sutra u štrajku upozorenja

kutlaca portret

Radnici TESU-a, njih 107, sutra će od 7 do 11 sati biti u štrajku upozorenja kojim žele skrenuti pozornost na situaciju u tvrtki koja im duguje 4,5 plaće i koju zbog starog poreznog duga blokira vlasnik, država. Najavivši štrajk na današnjoj konferenciji za novinare, pulski povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača rekao je da su radnici posljednju polovicu plaće dobili za lanjski studeni.

- Uprava i Nadzorni odbor TESU-a još su 18. ožujka predali zahtjev Fini za otvaranje predstečajne nagodbe, što je i prihvaćeno. Ulazak u taj postupak znači da bi i račun trebao biti deblokiran, no to se nije dogodilo. Da apsurd bude veći, iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) su 27. ožujka poslali dopis Upravi, NO-u i Ministarstvu gospodarstva pitajući zbog čega TESU ne ide u predstečajnu!? Iako je Centar trebao raspisati drugi krug privatizacije TESU-a (u prvom, neobvezujućem krugu, interes za kupnju iskazala je Uljanik grupa, op. a.), u CERP-u se danas pitaju treba li se uopće ići u drugi krug, iz čega ne mogu iščitati drugo nego namjeru gašenja tvrtke, smatra Kutlača.

U SIKD-u zahtijevaju da se, nakon predstečajne nagodbe, objavi i drugi krug privatizacije. Ukupan dug TESU-a iznosi oko 35 milijuna kuna, mahom prema državi. (M. V. I.)