Glas Istre Provedite predstečajnu nagodbu i riješite nas tereta Radnici TESU-a štrajkom upozorenja ukazali na financijsku situaciju u tvrtki koju ovršuje vlasnik- država

Radnici na rubu strpljenja
Stotinu i sedam radnika Uljanik TESU-a jučer su od 7 do 11 sati bili u štrajku upozorenja kojim su željeli ukazati na nezavidnu financijsku situaciju u tvrtki opterećenoj s 35 milijuna kuna duga, koja im duguje 4,5 plaće. Istodobno ih vlasnik, država, blokira te ovrhama podmiruje porezni dug, a Centar za restrukturiranje i prodaju još uvijek ne raspisuje drugi krug privatizacije, iako je Uljanik grupa u prvom krugu iskazala interes za kupnju. Doduše, predsjednik Uprave Nevio Bugarin jučer je objavio da je, nakon ulaska u predstečajnu nagodbu, račun u srijedu deblokiran, pa će im biti isplaćena preostala polovica plaće za lanjski studeni. Formirano je predstečajno vijeće, a pregovori s vjerovnicima (svom vlasniku, državi, duguju najviše) bi tek trebali početi, dok bi se cijeli postupak trebao okončati u roku od 120 dana.
Nismo socijala
Radnicima okupljenima u središnjoj hali obratio se predsjednik štrajkaškog odbora Denis Mofardin. - Mi nismo socijala i ne tražimo da nas drugi financira, samo nam to treba dopustiti. Imamo proizvod i tržište, ugovore i vjeru u svoje mogućnosti i u svoje poduzeće, imamo kupca, ali i vlasnika koji nas gura u propast zbog sebi znanih razloga. U čijem interesu rade institucije koje ne rade svoj posao? U čijem interesu radi Fina, u čijem CERP? U interesu radnika svakako ne, a niti u interesu RH. Ako Hrvatskoj ne treba proizvodno poduzeće, 95 postotni izvoznik s poslom, proizvodom i tržištem, onda ova država nema budućnosti. U štrajku smo da bismo svima obznanili odnos našeg vlasnika prema nama i da bismo možda promijenili taj odnos. Trgnite se ljudi, provedite predstečajnu nagodbu i oslobodite nas tereta ovrha, proglasite drugi krug privatizacije kada već imamo zainteresiranog kupca, kazao je Mofardin te izmamio pljesak radnika.
Štrajkašima se obratio i Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, najavivši da će radnici, "ukoliko se ništa ne dogodi danas i u ponedjeljak", izaći izvan zidina, ispred ureda gradonačelnika i župana... te kazao da je aktualna Vlada "skupina nesposobnih osoba koje ne razumiju elementarne stvari". Mogu samo sumnjati da prljavim poslovima žele ugasiti ovu tvrtku kako bi netko drugi profitirao na proizvodima TESU-a, rekao je Bulić te prozvao i lokalnu vlast, gradonačelnika i župana koji bi, po njemu, trebali brinuti o strategiji razvoja gospodarstva.
Za odluku o kupnji TESU-a nužan program sanacije
"Uljanik je u kontinuitetu aktivno uključen u problematiku TESU-a, bilo kao poslovni partner, bilo kao mogući potencijalni kupac. Opstanak i očuvanje TESU-a je važno pitanje i od interesa za Uljanik grupu", odgovorili su jučer iz Uljanik grupe na naše pitanje kane li preuzeti Tvornicu elektrinih strojeva i uređaja. No, dodaju da je za odluku o konačnoj ponudi potrebno „izraditi i sagledati - pa u konačnici sa svim interesnim stranama, posebno vlasnikom TESU-a - usuglasiti program sanacije društva, kao i moguće utjecaje same integracije na ukupni poslovno - proizvodni sustav Uljanik grupe". "Iako su to ozbiljna i slojevita pitanja koja imaju dugoročan utjecaj na TESU i Uljanik, i nadalje vjerujemo da je moguće postizanje cjelovitog rješenja u korist Tvornice i svih njenih radnika, ali i sadašnjeg te potencijalnog budućeg vlasnika", priopćili su iz Uljanik grupe. (M. V. I).
CERP: Neće biti drugog kruga privatizacije Iz CERP-a su jučer priopćili da ipak neće biti drugog kruga privatizacije TESU-a. „Društvo Uljanik TESU je u problemima s likvidnošću i solventnošću te ih je blokirala Porezna uprava. Stoga je društvo18. ožujka pokrenulo postupak predstečajne nagodbe kojom je moguće restrukturirati stare obveze i pronaći strateškog partnera, ukoliko to bude prihvaćeno planom financijskog i operativnog restrukturiranja koji izrađuje Uprava društva. S obzirom na sve navedeno raspisivanje drugog, obvezujućeg kruga natječaja neće biti, bili su decidirani u CERP-u. Priopćavaju, nadalje, da ulažu napore za spas društva te žale jer „sindikat ne priznaje nespornu činjenicu da je CERP-ov cilj upravo daljnja opstojnost i poslovanje društva". To potvrđuje činjenica da je CERP prolongirao naplatu više od 23 milijuna kuna dospjelog potraživanja da ne bi dodatno ugrozio poslovanje TESU-a, stoji u priopćenju, uz zaključak da e CERP u postupku predstečajne nagodbe regulirati navedenu obvezu s ciljem daljnje opstojnosti TESU-a. Na koncu, tvrde da su optužbe sindikata o gašenju TESU-a neutemeljene.
Bugarin je podsjetio da su problemi nastali još 2003., u vrijeme privatizacije, kada je TESU izdvojen iz Uljanik grupe, no država mu je tada iz bilance izuzela pomorsko dobro, što je vrijednost od 113 milijuna kuna, i nije željela to kompenzirati s posudbom od pet milijuna eura kojom se TESU trebao izvući iz financijskog gliba, niti ga je željela obeštetiti. Muče se sami - Tržište u Hrvatskoj je palo, Uljanik i 3. maj se tek sada pokreću. Međutim, mi sada proizvodimo generatore, a ne znamo tko će ih ugraditi na brod. Ako nestane Adriadiesel, ostajemo bez partnera za izvozni proizvod. Ova dva generatora idu na brod u inozemstvo
ra idu na brod u inozemstvo i nadamo se da će nam platiti, ako ne plate ostat će tu kao i oni izrađeni za "Đuru Đakovi- ća". Ostaje nam da radimo na svjetskom tržištu bez kredita, bez bankarskih garancija, bez moderne tehnologije. Najveći je problem što su nas napustili svi najbolji mladi perspektivni ljudi, a godišnje smo zapošljavali po pet inženjera. Mi stariji ostajemo i pokušavamo sačuvati tvrtku. Na ruskom tržištu borimo se sa svjetskim proizvođačima strojeva bez pomoći ikoga, bez ijednog kredita, s vrlo velikom dubiozom u bilanci koja se nastoji riješiti privatizacijom i predstečajnim postupkom, ali to ide sporo, rekao je Bugarin. Usprkos svemu TESU je ugovorio izgradnju 20 generatora za ruske lokomotive koje se renoviraju u Sibiru, od kojih je 10 isporučeno. Vrijednost posla je dva milijuna eura. Pripremaju se potpisati i veliki ugovor za stotinu generatora s ruskom državnom željeznicom.
Račun je prije dva dana deblokiran, pa će radnici dobiti polovicu plaće za lanjski studeni, najavio je direktor Nevio Bugarin
Radnici spas vide u predstečajnoj nagodbi te što skorijoj privatizaciji, nadajući se da će ih preuzeti Uljanik grupa
Nikad gore u 35 godina. Borimo se za ovu firmu i stalo nam je da opstane, izjavila nam je Vesna Petrović, koja u TESU-u radi 15 godina. Zavoljela je, veli, ovaj posao, i da ima šansu za odlazak, bilo bi joj žao otići iz poduzeća. Nadamo se boljem i iščekujemo da se nešto pokrene, rekla je Petrović. Tehnolog Gojko Bursač u TESU-u radi punih 35 godina. Kaže da su oduvijek kasnile plaće, ali nikad kao zadnjih šest, sedam mjeseci. - Sada je najgore u ovih 35 godina. Slično je bilo i prije pet godina, ali tada je bilo malo više nade. Više i nemam snage kao prije, razočarala me činjenica da mladi nemaju toliko energije i snage kao mi, brzo se predaju. Nadam se da će, kada za godinu dana dočekam mirovinu, firmi krenuti nabolje, izjavio je Bursač.