Novi list ZABRINJAVAJUĆI PODACI SIKD UPOZORAVA DA PRIJETE NOVI OTKAZI U LRH-u Bulić: Bez posla u LRH bi moglo ostati još 80 ljudi

konferencija lrhrijeka

Krajem 2010. godine kad je LRH dobio novog vlasnika, bila su zaposlena 663 radnika na neodređeno vrijeme. Danas ih je zaposleno 335, a prema izvještaju o poslovanju za 2014. godinu, rezervirano je 5,8 milijuna kuna za otpremnine - rekao je Bulić

Biljana SAVIĆ
Sindikalisti smatraju da Opatija kao kolijevka turizma ne smije postati sezonska destinacija * Foto: I. TOMIĆRIJEKA » U Liburnija Riviera Hotelima spremaju se novi otkazi, kazao je jučer novinarima predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić.
– Krajem 2010. godine kad je LRH dobio novog vlasnika, bila su zaposlena 663 radnika na neodređeno vrijeme. Danas ih je zaposleno 335, dakle upola manje, a prema podacima koje je poslodavac dostavio u izvještaju o poslovanju za 2014. godinu, rezervirano je 5,8 milijuna kuna za otpremnine. To znači da se ove godine, prema projekcijama sindikata, a na bazi postojećih isplaćenih otpremnina, planira otkazati još 50 do 80 ugovora o radu radnika. To je zabrinjavajući podatak koji bi trebao zabrinuti i predstavnike jedinica lokalne samouprave i Ministarstvo turizma, kazao je Bulić, ocijenivši da takav broj radnika nemaju ni kompanije koje posluju isključivo sezonski, a da Opatija kao kolijevka turizma zasigurno nije i ne smije težiti da bude sezonska destinacija.

Bez razmišljanja o kvaliteti

– To znači da LRH ide u potpunu sezonsku djelatnost gdje će kontinuitet biti sezonska radna snaga, a stalno zaposleni će biti direktori i menadžeri. O kvaliteti turizma nitko ne razmišlja, a Vlada se nije uhvatila u koštac sa strategijom razvoja turizma. Kategorije od 4 i 5 zvjezdica ne odgovaraju razini usluge.
Voditeljica ureda SIKD-a Marina Cvitić istaknula je da nije riječ o gubitaškoj tvrtki koja silom prilika dijeli otkaze.
– LRH je u 2014. godini imao povećanje prihoda od
Klingor: Uprava LRH ne planira otkaze

Na novinarski upit da komentira navode čelnika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sonja Klingor iz korporativnih komunikacija LRH je kratko odgovorila kako »Uprava LRH ne planira otkaze«.
4 posto u odnosu na 2013. godinu, a poslovni rezultat mu se od pretprošle godine sa 74,5 popeo na 107 milijuna kuna u 2014. godini. Riječ je o uspješnoj kompaniji koja ostvaruje dobit, koja sa sindikatima i radničkim vijećem nema nikakav dijalog. U takvim uvjetima poslodavac nudi ugovore koji u sebi sadrže i odredbu o sporazumnom otkazu na zahtjev poslodavca, čime si radnici unaprijed in bianco potpisuju otkaz, kazala je Cvitić.

Bulić prozvao Peršića

Bulić je prozvao predsjednika Gradskog vijeća Opatije Viktora Peršića jer je, kako je kazao Bulić, medijima sa sjednice poručio da dok je on predsjednik vijeća, sindikalna pitanja se neće razmatrati. No, Bulić je novinarima jučer ipak dostavio presliku Peršićevog pisanog odgovora SIKD-a, u kojemu kaže da GV uvijek čini sve u okviru svojih nadležnosti da se zaštite interesi grada i građana, što potvrđuje činjenica da su Grad Opatija i tri liburbnijske JLS postali dioničari LRH-a.
»Upravo zbog te činjenice zatražio sam već ranije od uprave LRH-a da na sjednici GV-a da informaciju o ostvarenim rezultatima poslovanja i razvojnim planovima tvrtke za sljedeće razdoblje. Međutim, GV ne možete koristiti za provođenje sindikalnih aktivnosti i rješavanje odnosa između poslodavca i sindikata«, stoji u odgovoru Viktora Peršića.