glasistre.hr PRVOMAJSKI SKUP NA PORTARATI MARINA CVITIĆ: Krajnje je vrijeme da se probudi uspavana radnička i građanska svijest "jer ovako više ne ide"

unisti paprodaj

Praznik rada danas izgleda ironično. Asocira nas na piknik, roštilj, promociju politikantstva, cirkus sa šatorom, štandovima te u konačnici guranje u blatu da bi se dobila besplatna porcija graha. Kako smo od povorke radnika koji zahtijevaju svoja prava došli do ovoga što se sada događa, upitala se Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije na današnjem obilježavaju Praznika rada na Portarati.

Istaknula je da je danas, kao i prije 133 godine, jednako aktualno pitanje radničkih prava. Pogotovo u našoj zemlji.

- Hrvatska drži prvo mjesto u Europi po udjelu radnika zaposlenih na određeno vrijeme do tri mjeseca. Svaki četvrti radnik u Hrvatskoj ima ugovor na određeno. Svaki drugi radnik mlađi od 29 godina nema stalni posao. Naši su radnici među pet najslabije plaćenih radnika u EU-u, rekla je Cvitić.

Napomenula je da smo društvo stalnih reformi, a da svaka nova nosi nesigurnost, veće siromaštvo. "Donijeli su zakon o produljenju radnog vijeka do 67 godine i veću penalizaciju prijevremenih mirovina. To je novi udar upravo na najosjetljivije i najsiromašnije. Čime se ova Vlada služi da bi nas uvjerila da je ova mirovinska reforma dobra", upitala se Cvitić te odmah ponudila i odgovor. "Novcem poreznih obveznika financira skupe reklame, jumbo plakate. Premijer Andrej Plenković i ministar Marko Pavić plaše umirovljenike da će, ukoliko uspije referendumska inicijativa, morati smanjivati mirovine. Lažu vam."

Cvitić smatra da živimo u društvu u kojem vlada korupcija podjednako na lokalnoj i državnoj razini, u pravosuđu, policiji, politici, gospodarstvu, medijima. "Zato nam mladi ljudi odlaze, jer se ne prepoznaju sposobni, nego podobni."

Vladajući, prema njenim riječima, uvjeravaju građane da bi s novcem za Uljanik mogli izgraditi nove škole, vrtiće, mostove. Pa gdje su te škole, vrtići i mostovi, upitala se.

- Za takve je stvari izdvajao Uljanik dok je bio uspješna kompanija. Uljanik je izgradio Pulu i Istru. Odgojio je generacije. Neovisno kako završi ova priča s Uljanikom, a nisam optimistična, posljedice će se osjećati godinama. Uljanik je trenutno najveći gospodarski, socijalni i ekonomski problem, ali nije jedini. Činjenica je da je u Istri plaća ispod hrvatskog prosjeka. Imamo situacije u gradskim komunalnim poduzećima gdje se godinama nije povećavala plaća. Nije čudno da radnici odlaze i iz firmi gdje su se nekada mogli zaposliti samo po babi i stričevima. Tko će voziti autobuse, tko će nas zakapati, skupljati smeće, odgajati djecu u vrtićima? Istovremeno, svaki gradonačelnik diže sebi spomenike u svojim gradovima - neki fontane, neki kružne tokove, kazala je Cvitić te poručila da je krajnje vrijeme da se probudi uspavana radnička i građanska svijest "jer ovako više ne ide".

Denis Buršić iz Sindikata lokalnih službenika i namještenika rekao je da je Uljanik zadnji od zadnjega kad govorimo o hrvatskoj industrijskoj proizvodnji. Smatra da se u ovom društvu treba boriti za to da neisplata plaća ne bude normalna pojava, odnosno da se drastično kažnjavaju poslodavci koji ne isplaćuju plaće, bez obzira na razloge. Neisplata plaća je zločin, poručio je.

Pozvao je okupljene da podrže inicijativu protiv mirovinske reforme, no pritom nije kritizirao trenutnu Vladu već, kako je istaknuo, onu lažnu socijaldemokratsku koja je 2015. donijela takav zakon.

"Sve što je ta socijaldemokracija donijela negativno je za hrvatsko radništvo. Ne želim ih vidjeti nigdje na mjestima gdje Inicijativa prikuplja potpise", zaključio je Buršić.

"Ne damo Uljanik, ne damo Pulu, najbolja je poruka koja oslikava trenutnu situaciju u našem gradu. Uljanik i radna mjesta u brodogradilištima treba spasiti. Nadamo se da je država napokon shvatila važnost očuvanja našeg brodogradilišta", rekao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek. On se, kako je rekao, slaže s ogromnim dijelom onoga što su izrekli sindikalisti. Smatra da je jedini zaključak koji se može iz svega izvući taj da se radnička prava, a time i ljudska, svakim danom u Hrvatskoj sve više zatiru.