ipress.rtl.hr Iz Uljanika sutra isplovljava zadnji brod

dusko iposljednjibrodoviodlaze

Saborski zastupnici SDP-a i HSU-a Peđa Grbin i SIlvano Hrelja u petak su iz Pule pozvali Vladu da se jasno odredi prema budućnosti brodogradnje u Rijeci i Puli iako, kako su rekli, sumnjaju da će od tog poziva biti ikakve koristi.

Hrelja je napomenuo da će u subotu iz pulskog Uljanika isploviti zadnji brod na vlastiti pogon koji je proizveden u tom brodogradilištu, polarni kruzer "Scenic Eclipse", što "predstavlja kraj brodograđevne epohe u Puli i proizvodnje brodova u Uljaniku".

"Kao bivšem Uljanikovcu teško mi je govoriti o tome jer se radi o neizmjerno tužnom događaju nakon 163 godine proizvodnje brodova u četiri države. Pulsko brodogradilište imalo je svoj kontinuitet i stoga je neprimjereno tvrditi kako Uljanik propada ili se zatvara, već treba jasno poručiti da se Uljanik namjerno ubija od strane hrvatske Vlade", poručio je.

Hrelja je istaknuo kako ni hrvatska brodogradnja niti Uljanik "nisu gori od poticaja upucanih u poljoprivredu, od novca upucanog u zdravstvo koje je u nikad lošijem stanju".

"Sve je to upucavanje novca bez kontrole, a Vlada je definitivno otvaranjem stečaja nad Uljanikovim poduzećima dokazala da nema pojma o upravljanju velikim sustavima te zato sada plaća vlastitu nesposobnost", ocijenio je čelnik HSU-a.

SDP-ovac Grbin pozvao je Vladu da radnicima Uljanika u cijelosti isplati naknadu štete zbog ozljede na radu ili profesionalne ozljede.

"Zakonom o osiguranju radničkih tražbina država preuzima obvezu isplate naknade štete zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, ali samo do visine jedne trećine naknade. Stoga pozivamo Vladu da hitno pristupi izmjenama ovog zakona kako bi se radnicima Uljanika osigurao dostojan život na način da im se dio naknade štete, koji se odnosi na novčanu rentu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, isplaćuje u cijelosti", rekao je.

Ako Vlada to ne učini, najavio je, u saborsku proceduru uputit će takav prijedlog zakonskih izmjena te pozvati sve zastupnika da ga podrže.

(Hina)