glasistre.hr Sindikati protiv dokapitalizacije LRH-a

Predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) i Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) dali su punu potporu tvrtki Nova Liburnija, koja je odlučila da na skupštini Liburnia Riviera Hotela (LRH) ne podupre dokapitalizaciju te tvrtke, priopćeno je u petak iz SIKD-a.
Osnivači Nove Liburnije, koja drži 25 posto plus jednu dionicu LRH, su Grad Opatija i općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji. Skupština LRH najavljena je za 30. lipnja.
Najveći udjel u LRH ima tvrtka Gitone Adriatic (71,18 posto), slijedi Nova Liburnija (25 posto) te CERP (1,86 posto) i mali dioničari (1,96 posto).
"Zajednički stav predstavnika sindikata, Radničkog vijeća i jedinica lokalne samouprave je da je interes radnika LRH i razvoj destinacije prioritet o kojemu treba voditi brigu, a to se može samo kroz kontrolni paket dionica, koji imaju jedinice lokalne samouprave", kažu sindikalci.
Iz sindikata ističu da se opravdano boje da je cilj većinskog vlasnika istisnuti Novu Liburniju iz vlasništva ili smanjiti njen udjel, kako bi nesmetano mogli donositi odluke.
"Drago nam je da smo gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću imali priliku pojasniti odnos koji predstavnici uprave i manegementa imaju prema predstavnicima radnika i sindikata u LRH: o namjeri da otkažu ugovor o radu predsjedniku Radničkog vijeća, o tužbi koju su pokrenuli protiv Radničkog vijeća, tužbi prema sindikatima i predsjednici SIKD-a, upozorenju pred otkaz sindikalnom povjereniku, o odnosu prema radnicima koje protivno zakonu raspoređuju na poslove za koje niti su sklopili ugovor o radu, niti su obučeni za rad na siguran način, kršenju zakona i korektivnog ugovora. Upravo zbog takvog odnosa opravdano sumnjamo da namjera predstavnika vlasnika LRH nije održavanje likvidnosti, već smanjenje udjela jedinica lokalne samouprave u vlasništvu LRH, a time utjecaja kojeg trenutno imaju", ističu u svom priopćenju.
Iz sindikata navode da dokapitalizacija nije uobičajen način osiguravanja likvidnosti, da je cilj dokapitalizacijom emitirati nove dionice, povećati temeljni kapital i posredno steći vlasništvo nad većim dijelom kompanije, čime se sve predaje u ruke novog vlasnika. Ističu da sada gospodarski subjekti imaju mogućnost dobivanja povoljnih kredita za očuvanje likvidnosti te da ne vide opravdanog razloga za takvu odluku, posebice jer je, kažu, opunomoćenik LRH nedavno izjavio da LRH nije u problemima.

"Uzevši u obzir da je Uprava za vrijeme korona krize željela staviti izvan snage kolektivni ugovor i radnicima isplaćivati 60 posto plaće, ukinuti sva ostala materijalna prava, da tuži radnike i sindikat, sigurni smo da to ne bi bilo niti spretno niti sretno rješenje za radnike LRH, sami LRH, niti za Opatiju i okolne općine", kaže se u priopćenju.
Ističe se i da je LRH značajan za Opatiju i okolicu, za gospodarstvo, stanovnike, koji su mahom zaposlenici LRH-a te da je važno sagledati širu sliku i ne dopustiti da se nešto tako vrijedno olako prepusti onome nije pokazao ni najmanji interes da stvori prijateljsko okruženje na opatijskom području.
Tvrtka Gitone Adriatic sredinom prošle godine je od četiri tvrtke - SNH Alfa, SNH Beta, SNH Gama i SN Pectinatus - kupila 53,94 posto dionica LRH-a, a nakon ponude za preuzimanje u jesen prošle godine je svoj vlasnički udio u LRH povećala na više od 71 posto. Novi većinski i stvarni vlasnik je Holster Privatstiftung, zaklada sa sjedištem u Austriji.
Glavna skupština LRH sazvana je za 30. lipnja i za nju su predložena dva modela dokapitalizacije u iznosu do 28,5 milijuna kuna.
Prema prvom, temeljni kapital LRH bi se povećao ulozima u novcu do najviše 28,5 milijuna kuna, na iznos do 724,6 milijuna kuna, izdavanjem do 12.390 novih redovnih dionica (nominale 2.300 kuna), bez isključenja prava prvenstva postojećih dioničara.
Ako to ne bi bilo izglasano, prijedlog je da se dokapitalizacija provede uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara odnosno ponuda za upis bila bi upućena samo većinskom vlasniku opatijske hotelske kuće, tvrtki Gitone Adriatic, koja sada drži 71,23 posto dionica.
Ne sudjeluje li u prvom modelu dokapitalizacije s oko sedam milijuna kuna, Nova Liburnija, odnosno četiri lokalne jedinice, pale bi ispod 25 posto dionica odnosno izgubile bi kontrolni paket, a u drugom bi ga ionako izgubile.
Tvrtka Nova Liburnija, preko koje grad Opatija i tri općine drže kontrolni paket dionica Liburnia Rivera Hotela (LRH), početkom lipnja izvijestila je da neće na najavljenoj skupštini LRH podržati prijedloge o dokapitalizaciji LRH.