KREĆU PREGOVORI OKO POVEĆANJA PLAĆA U HERCULANEI, PULAPROMETU I VRTIĆIMA: "Ako tražimo 10, 12 ili 13 posto, to je jedva pola od razine koja je bila prije 10 godina"

https://www.glasistre.hr/pula/krecu-pregovori-oko-povecanja-placa-u-herculanei-pulaprometu-i-vrticima-ako-trazimo-10-12-ili-13-posto-to-je-jedva-pola-od-razine-koja-je-bila-prije-10-godina-776996

Pregovori Pula

Rajko Kutlača, voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, kaže da je kolektivno pregovaranje formalno počelo u Herculanei, ali s obzirom da je bila smjena direktora, bilo je u malom zastoju i sad će se nastaviti. Započeli su pregovori i u Pulaprometu te u Dječjim vrtićima Pula, potvrđuje.

Što se tiče iznosa povećanja plaća, Kutlača navodi da su potraživanja različita.

 

- Zaostaci su, ustvari, jako veliki. Kad pogledate koliko su u zadnjih deset godina rasle prosječne i minimalne plaće, zaostaci radnika u komunalnim poduzećima su enormni. Ako tražimo 10, 12 ili 13 posto, to je jedva pola od onog iznosa da bi radnici ostali na razini koja je bila prije deset godina. Neto plaće rastu od 2010. godine rastu od 36 posto pa nadalje. Ne govorimo o cijenama i troškovima, nego o plaćama primatelja usluga koje su rasle, a pružateljima usluga su ostale iste. Jasno je da se to ne može na brzinu riješiti, kazao je Kutlača.