SIKD i ROCKWOOL zajednički dogovorili još bolje uvjete i veća primanja radnika u tvornici

Rockwool

https://www.regionalexpress.hr/site/more/sikd-i-rockwool-zajednichki-dogovorili-josh-bolje-uvjete-i-vea-primanja-radnika-u-tvornici

Voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Darko Vidmar tim je povodom izjavio: "Drago nam je da zastupamo interese radnika u kolektivu kao što je ROCKWOOL gdje SIKD djeluje gotovo od samog početka rada tvornice. Razgovori u cilju dodatnih poboljšanja materijalnih prava radnika protekli su u pozitivnom tonu i uz međusobno uvažavanje a kolektivni ugovor društva kojeg kontinuirano poboljšavamo jedan je od najkvalitetnijih u okruženju. Esad Huskić, naš sindikalni povjerenik u tvornici bio je odlična poveznica između nas i poslodavca, prenosio je zahtjeve svojih kolegica i kolega te je imao iznimno bitnu ulogu u tom procesu. Rezultati pregovora su povećanje materijalnih benefita na zadovoljstvo svih strana, ali i neka druga prava koja direktno utječu na kvalitetnije uvjete rada, poput, primjerice, dodatnih dana godišnjeg odmora i plaćenog dopusta. Naravno da današnjim dogovorom ne stajemo. Socijalni dijalog je kontinuirani proces, i tamo gdje vladaju partnerski odnosi,  uz međusobno uvažavanje, uvijek se nađe prostora za dodatno povećanje materijalnih prava ili poboljšanja uvjeta rada radnika."

Neke od novih odredbi Kolektivnog ugovora su: povećanje naknade troška prijevoza na 0.23 EUR/km (1,70 HRK/km) s 0.16 EUR/km (1,20 HRK/km); povećani iznos dara u naravi koji je sada 130 EUR (1000 kn), prije  je bio 79.63 E (600HRK); svakom radniku koji navrši 15 godina radnog staža unutar  ROCKWOOL Grupe uvećat će se godišnja bruto plaća za 265 EUR (2.000 HRK); isplata bonusa za prisutnost na poslu svaka 4 mjeseca umjesto dosadašnjih 6 mjeseci; 1 dodatni radni dan godišnjeg odmora za VŠS/prvostupnike; isplata jubilarnih nagrada u mjesecu u kojem je staž napunjen, umjesto krajem kalendarske godine; povećanje maksimalnog broja dana godišnjeg odmora s 28 na 29 radnih dana; bonus sigurnosti na radu koji se isplaćuje kvartalno povećan na 150 EUR (1.125,00 HRK) bruto s 66,36 EUR (500 HRK). Izvršeno je i povećanje na 50% naknade za rad nedjeljom što je u skladu s izmjenama Zakona o radu, a iskorištena je i mogućnost neoporezivog podmirivanja troškova prehrane, pa poslodavac plaća topli obrok u iznosu od 1.592,67 EUR (12.000,00 HRK) godišnje, odnosno isplaćuje 796,32 EUR (6.000,00 HRK) novčani paušal ukoliko se zaposlenik odluči na tu opciju.