Sprema se štrajk i u vrtićima? U Rijeci je stanje na rubu: ''Nije fer prema radnicima niti prema građanima''

 
 
 
Vedran Sabljak (SIKD) istaknuo je da Grad za odgojitelje više stručne spreme nudi povećanje osnovice za 18 posto. Njihov koeficijent se ponudom Grada smanjuje i usklađuje s uredbom, s čime se, pak, u sindikatu ne slažu. Ako osnovica raste, a koeficijent se smanjuje, osnovna bruto plaća odgojitelja raste samo za četiri posto, na što se dodaje prosvjetni dodatak, objasnio je.
Smatra da je još alarmantnije stanje s plaćama tehničkog osoblja, kao što su spremačice, pomoćni radnici, pralje i drugi, koji imaju najmanje plaće.
"Kada pomnožimo koeficijent i osnovicu, dolazimo do bruto plaće od četiri tisuće kuna, manje od zajamčene minimalne plaće, pa Grad mora isplaćivati zaštitni dodatak. Novim prijedlogom Grada taj isti umnožak iznosi malo više od 5000 kuna, što je još uvijek manje od minimalne plaće pa će i dalje isplaćivati minimalni dodatak, a radnicima u konačnici plaće uopće ne rastu", istaknuo je.
"Smatramo da je osiguravanje materijalnih prava jedini preduvjet za normalno funkcioniranje dječjih vrtića, u kojima već nedostaje puno radnika", zaključio je Sabljak.